Коктейлите са вредни за зъбите

Коктейли

В летните горещини много често прибягваме до пиенето на коктейли. Оказва се обаче, че те могат да бъдат опасни за зъбите ни.

Напитките, които се приготвят от пресни или замразени плодове, съдържат мляко и лед, са особено вредни за зъбите и то най-вече, когато се пият бавно.

Това установиха лекари от Фондацията за стоматологично здраве на Великобритания. Те обясняват, че когато оптиваме бавно какъвто и да е коктейл, можем да развием кариес. А дори и да загубим зъба си.

По принцип коктейлът може да бъде приготвен само от плодове, без да се добавя каквито и да е други добавки. Плодовете обаче съдържат високо ниво на захар, уточняват стоматолозите.

Повечето хора смятат, че коктейлите са полезни заради наличието на плодовете в тях. Голямото количество захар и киселини обаче превишават положителните страни от тяхната консумация, констатират специалистите по стоматология.

Те предупреждават също, че честата консумация на плодови безалкохолни напитки разрушава зъбния емайл, повишава чувствителността на зъбите и поврежда тяхната структура.

За да нямате кариеси на зъбите си, можете да се доверите на монасите в Тибет. Преди време италиански стоматолози посетиха няколко манастири и установиха, че техните обитатели почти нямат развалени зъби.

Тайната им се крие в следното: монасите не употребяват захар и месо. Ежедневното им меню се състои от ечемичени питки, тибетски чай, вода, ряпа, моркови, картофи и ориз.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати