Защо селенът е важен за здравето ни?

Защо селенът е важен за здравето ни?
Закачалка за торби за боклук-24%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
14.50 лв.
Виж ››

Години наред селенът е бил смятан за отрова. И той действително е отрова, но в определена доза. Но ако този елемент липсва на организма ви, това носи само вреди.

За да сте здрави, са ви необходими само 0.00001 грама селен дневно. Селенът работи заедно с витамин Е, въпреки че не си взаимодействат. Селенът активизира работата на витамин Е.

Селенът предпазва нуклеиновите киселини от повреди. Нуклеиновите киселини са основа на всички живи системи, те играят водеща роля в синтеза на белтъчините и предаването на наследствени признаци в генетичния код.

Защо селенът е важен за здравето ни?

Селенът повишава нашата съпротивляемост спрямо неблагоприятните условия на околната среда, вирусите, защитава ни от различни заболявания.

Селенът е необходим за работата на сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Прекомерното количество селен е вредно колкото и липсата му. От повишеното съдържание на селен изпадат косата и ноктите. Тази болест се нарича селеноза.

Селенът все по-малко остава на планетата ни. Някои тропически растения имат свойството да натрупват селен. Съпротивителните ни сили зависят от наличието на селен.

Най-опасният враг на селена са въглехидратите. Тортите, пастите и бисквитите, както и газираните напитки частично или напълно могат да унищожат селена.

Когато се отказваме от захарта, запазваме селена в тялото си. При наличието на въглехидрати този елемент изобщо не се усвоява.

Селенът се съдържа в следните продукти: морска и каменна сол, животински и птичи бъбреци, сърце и черен дроб, яйца, риба, омари, лангуста, скариди и калмари. Селенът не присъства в консервите.

Пшеничните трици, пшеничните кълнове, царевицата, доматите, гъбите, маята, чесънът и черният хляб, както и пълнозърнестият, са с богато съдържание на селен.

Рейтинг

5 2
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
величко
величко
12.01.2013 15:49
БЛАГОДАРЯ получих полезна информация!
2
0