gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Замразените храни крият рискове

Замразените храни крият рискове

Купуване на замразени храни

Замразените полуфабрикати стават все по-популярни. Но нали не смятате, че те са също толкова полезни, колкото преди замразяването?

Според законодателството всички компоненти, съставящи продукта, трябва да бъдат описани последователно в зависимост от тяхното количество в продукта.

Например купуваме си говеждо месо и протичаме на етикета: Произведено от говеждо месо. Но следващите два компонента са вода и соево брашно. Може да се предположи, че соята в кюфтетата е много повече отколкото говеждото месо - тя може да увеличи своя размер 6 пъти, набухвайки от водата.

Стабилизаторът натриев фосфат пък се използва, за да може кюфтето да изглежда сочно и за да не изтича водата от него, а глутаматът придава на продукта вкуса на месо.

Замразените храни крият рискове

В крайна сметка не може да се даде точен отговор на въпроса колко месо има в тези кюфтета. А потребителите трябва да знаят все пак какво купуват – говеждо или соя.

Това трябва да бъде посочено в проценти. Поне в страните от ЕС е задължително.

Купувайки полуфабрикати, обръщайте внимание на 3 техни компонента:

- фосфатите – могат да бъдат посочени като дифосфати, пирофосфати, трифосфати, полифосфати или хранителни добавки Е450, Е451, Е452.

- растителните белтъчини – те обикновено се правят от соя, а редица сериозни изследвания са доказали, че соята се намесва в работата на половите хормони. Това е особено опасно за развитието на плода, когато се формират половите органи, а също така в детската и юношеската възраст, когато те се развиват.

- ароматизаторите и вкусовите добавки – глутаминова киселина (Е620) или нейната сол глутамат (Е621).

Всички тези компоненти говорят, че пред вас стои един евтин продукт, който няма нищо общо с домашната кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати