gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Не пийте чай след ядене

Не пийте чай след ядене

Не пийте чай след ядене

Смята се, че горещият чай е полезен при висока температура. Това изобщо не е вярно. Теофилинът, който се съдържа в черния чай, повишава температурата на тялото.

Теофилинът е диуретик, затова дори да взимате лекарство срещу температура, ако пиете и чай, той почти напълно унищожава ефекта от лекарството.

Не пийте горещ чай. Ако прекалявате с този си навик, това може да доведе до промени в гърлото, хранопровода и дори стомаха. Температурата на чая не трябва да надвишава петдесет градуса.

Не пийте чай преди лягане – ако е черен, неговото действие ще е тонизиращо, по същия начин действа и зеленият чай. Чаша силен чай преди лягане предизвиква учестяване на пулса, ускоряване на кръвния поток, а високото съдържание на кофеин и теин може да предизвика главоболие и безсъние.

Не правете втора и трета запарка от веднъж запарения чай или чаено пакетче. Още във втората запарка се отделят вредни елементи, които в първата запарка не присъстват.

Не пийте чай след ядене

Не пийте чай след хранене. Танинът, който се съдържа в чая, спомага за втвърдяваненето на протеина и на желязото и по този начин намалява усвояването им.

Пийте чай преди ядене или половин час, след като сте се нахранили. Никога не пийте чай, когато взимате лекарства. Дъбилните вещества в чая образуват танин, от което много лекарства се усвояват лошо от организма.

Чаят не е съвместим със спиртни напитки. Ако пиете първо алкохол, а после чай, това уврежда бъбреците. Теофилилинът в чая ускорява процеса на изработване на урина в бъбреците и води до това, че в тях може да попадне все още неразтворен оцетен алдехид.

Той действа много зле на бъбреците и може да доведе до сериозни последствия. Спиртните напитки не трябва да се смесват с чай, особено ако той е черен.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати