Факти за мангото

Резен Манго

Като всеки един плод мангото освен че е вкусно, е и много полезно. Макар при нас да не се използва много, все пак имаме възможност да оценим неговите качества.

По света мангото се смята за краля на плодовете и това не е случайно. То е свързано с много интересни легенди, истории и интересни факти. Родината на мангото е източна Индия, Бирма и Андаманските острови.

Името манго произлиза от тамилската дума mangkay или man-gay. Когато португалските търговци се заселили в Западна Индия, те преобразували името на плода като manga.

Дървото манго играе свещена роля в Индия. То е символ на любовта и някои смятат, че манговото дърво има способността да изпълнява желания.

В тропиците и субтропиците се отглеждат повече от двадесет милиона тона манго. Индия е най-големият производител на този плод.

Листата на манговото дърво се смятат за отровни и могат да са смъртоносни за животните. Не се препоръчва да се използва за палене на огън, защото отровните пари дразнят очите и белите дробове.

Манго

Много от азиатските крале и високопоставени особи са имали собствени мангови плантации, тъй като те били смятани за признак за високо социално положение. Оттам е тръгнала и традицията да се подарява мангов плод.

Листата на мангото е прието да се разпръсват по време на сватба, за да се пожелае по този начин на булката и младоженеца да имат плодовит брак.

Когато се роди момче в семейството, това се смята за празник и отново присъстват манговите листа, но тогава ги закачат около вратата на къщата и вътре в нея.

В зеленото манго съдържанието на витамин С е с по-голяма концентрация, отколкото в узрялото. В зрелия плод се повишава количеството бета-каротин.

Ботанически роднини на мангото са кашуто, фъстъците, ямайската слива и отровния сумах. Индусите в дни, които се смятат за свещени, могат да натъркват зъбите си с клончета от мангово дърво.

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ивелина
Ивелина
29.05.2013 21:59
Да определено Мангото може да се нареди в класацията на суперплодовете. Аз дори го вземам на хранителна добавка и ми помага да изчистя излишните килограми за морето :) може да проверите как се казва но сайта съм забравила от кадето си поръчах. Знам че продукта се казва Манго Комплекс и от както го ползвам съм в прекрасна форма.
0
0