gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Шоколадът цери куп болести

Шоколадът цери куп болести

Черен Шоколад
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Шоколадът може да е висококалоричен, но пък цери куп болести. Той понижава риска от сърдечни проблеми, диабет и инсулт.

Учени установиха, че редовната консумация на какаовото изделие може да доведе до 37% по-ниска опасност от развитие на сърдечно заболяване. Шоколадът е полезен за сърцето, тъй като съдържа антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Те благоприятстват понижаването на кръвното налягане и подобряването на инсулиновата резистентност. Особено полезен е натуралният шоколад.

Според учените редовната консумацията на шоколад (означава повече от веднъж седмично. Резултатите показват, че хората, които консумират най-много шоколад (средно 7.5 г на ден), понижават риска от сърдечно заболяване с 37% и рискът от инсулт с 29% в сравнение с тези, които хапват най-малко количество.

Степента на полезност на шоколада зависи и от фактори като здравословно хранене и високи нива на физическа активност. Те съществено допринасят за намален сърдечно-съдов риск.

Все пак изследователите подчертават, че голяма част от шоколадовите продукти имат високо съдържание на мазнини, захар и калории, което може да доведе до наддаване на тегло.

Шоколад

То увеличава риска от редица заболявания, включително диабет, рак и сърдечни заболявания. Рискът от сърдечна недостатъчност при жените, които консумират шоколад веднъж до три пъти месечно, е 26 % по-нисък.

Освен за сърцето, шоколадът е полезен и за мозъка, тъй като е един от най-богатите източници на магнезий. Какаовият продукт съдържа антиоксиданта epicatechin, който може да предпазва от натрупването на амилоидни плаки, които причиняват болестта на Алцхаймер и други мозъчни заболявания.

Японско проучване пък установи неотдавна, че фенолите, които са натурални антиоксиданти в шоколада, засилват имунната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати