gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Динята подобрява зрението

Динята подобрява зрението

Парчета Диня

Динята е един от най-богатите източници на витамин А и бета-каротин – съставки, които подобряват здравето на очите. В дългосрочен план редовното хапване на диня може значително да намали появяващата се с напредването на годините дегенерация на макулата (малка област в центъра на ретината, която ни позволява да виждаме ясно).

Скорошни изследвания доказаха, че всъщност динята, а не морковите, са сред най-полезните продукти за подобряване на зрението. Установено е още, че динята може да помогне за лекуването както на краткотрайни, така и на по-продължителни очни проблеми.

Динята се състои от 6 % захар и 92 процента вода. Както стана ясно, тя е добър източник на витамин А, В6 и С. В допълнение динята съдържа и тиамин, калий и магнезий.

Дините с червен цвят са полезни за здравето, защото съдържат мощният антиоксидант ликопен. Той, заедно с другите антиоксиданти, намаляват значително риска от астма, сърдечни болести, остеопороза, както и от много ракови заболявания, сред които рак на гърдата, на белите дробове, на дебелото черво и на ендометриума.

Хапване на диня

Динята е диетичен плод, който в същото време зарежда организма с много енергия. Това се дължи на високата концентрация на витамини от групата В в сочния плод. Специалистите дори препоръчват фреш от диня като заместител на енергийните напитки. Освен това екстрактът от диня ще ви поддържа добре хидратирани, за разлика от кофеиновите и другите енергийни напитки, които обезводняват тялото.

Сочният плод подобрява мозъчните функции. Витамин В6, съдържащ се в динята, е истински елексир на мозъка. Той регулира навиците за сън, освобождава стреса.

Динята има свойството и да намалява кръвното налягане. Това се дължи на калият, който поддържа здравословни нива на кръвното налягане. Две чаши със сок от диня задоволяват дневните нужди от калий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати