Да си направим домашна сладкарска сметана

Торта със Сметана

Сметаната е един от най-калоричните и хранителни млечни продукти. Тя се е изготвяла от векове, като начинът за направата й е бил единственият достъпен за миналото – от охладеното мляко се е свалял каймакът и се е оставял да престои на студено.

Така се е получавала едно време сметаната. Днес сметаната се приготвя по различни методи, като тя може да се направи дори и в домашни условия. Сладкарската сметана се различава от обикновената по това, че в нея се добавя предварително малко захар.

Най-лесният начин за приготвяне на сметана в домашни условия е да последвате древния принцип. Ще ви е необходимо обаче пълномаслено мляко.

То не трябва да е пастьоризирано, нито варено. От млякото се сваля каймакът, който трябва да е доста гъст. След това престоява на студено няколко дни и сметаната е готова.

Сметана може да се получи и от пастьоризиран каймак. Той се нагрява до 20 градуса на бавен огън. След това към каймака се добавя съвсем малко кисело мляко.

Сметана

През първите три часа трябва да разбъркате три пъти сметаната, след което се оставя да се закваси на спокойствие. След като сметаната се закваси окончателно, тя се разбърква добре, охлажда се до 8 градуса, след което се оставя за 30 часа да узрее в порцеланов съд. След това се добавя малко захар.

Сметаната е не само хранителна, но и много полезна. Тя съдържа полезни мазнини, а също така и витамини, които оказват подсилващо действие върху организма.

Сметаната съдържа витамините A, D, E, B1, B2, PP и витамин C. Мазнините от сметаната се усвояват много по-лесно от организма в сравнение с мазнините от други продукти.

Сладкарска сметана се приготвя и без узряване. За целта изстуденият каймак се смесва с малко лимонена киселина и набъбнал във вода желатин. Всичко се смесва до сгъстяване.

Рейтинг

5 6
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Христина
Христина
09.09.2013 09:44
Имаме крави и преди години съм се опитвала да получа сметана точно по този начин, но освен масло нищо друго не се получава, дори и съм го разбивала със захар,но се получи маслен крем.Като едно време,нали си спомняте,че тортите и пастите в сладкарниците все с този маслен крем ги правиха
3
2