По-качествени млечни продукти ще ни гарантират здраве

По-качествени млечни продукти ще ни гарантират здраве

Промени в наредбата за млечните продукти ни гарантират здраве. Предвидените нововъведения в наредбата за млечните продукти са с цел да защитят здравето на българина, категоричен е д-р Мирослав Найденов.

В момента в производството на млека, сирене и кашкавал се влагат огромни количества растителни мазнини, което е неприемливо и тези продукти не могат да се наричат млечни.

Найденов обясни, че мандрите, които искат да протестират, са инсталирали машини, които могат да смесват растителната и животинската мазнина и ни продават нещо, което вреди на здравето.

На производителите, които желаят да продължават да го правят, ще бъде забранено да ползват наименованието „млечен продукт". Според специалисти той трябва да се нарича единствено и само "растителен продукт". „За нас е важно на първо място да защитим здравето, а също и традиционната българска марка", категоричен е министърът.

Министърът каза също, че няма притеснения от стачки и че никога не е отстъпвал пред протестиращите. Според него заради измамата с името на продукта, право на протести имат и потребители, и животновъди, и всички, които са пострадали здравословно от консумацията на некачествени млечни продукти.

Експерти от Българската агенцията по безопасност на храните ще преценят какъв да бъде преходния период, в който мандрите да организират бизнеса си според новата наредба за специфичните изисквания към млечните продукти.

Не се отхвърля възможността да бъдат засегнати нечии бизнес интереси, но това ще бъде за сметка на по-доброто здраве на българина и в защита на традиционната българска марка, заяви министърът на земеделието и храните в Стара Загора.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати