gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при избора на съдове за готвене

Съвети при избора на съдове за готвене

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643215k
Съдове за готвене
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Готвенето в удобни и надеждни съдове е мечта за всяка една домакиня. Изборът е много голям, но понякога всеки може да се обърка кой съд отговаря на съвременните изисквания за здравословно хранене.

Първото което трябва да вземем предвид, купувайки си съдове е времето, в което те ще ни служат. Тъй като тигани или тенджери не се купуват всеки ден, трябва да изберем най-подходящите, които са изработени от подходящите материали.

Кухненски съдове от чугун – те се считат за най-дълготрайни и поради тази причина са малко по-скъпи. Чугунените съдове се нагряват по-бавно, но и задържат топлината дълго време. Подходящи за приготвяне на рецепти, изискващи по-дълго време на готвене. Основен техен недостатък е, че ръждясват бързо и затова трябва да бъдат старателно подсушавани след измиване.

Съдове от алуминий – те са леки, подходящи за дълготрайна употреба и не са особено скъпи. В тях не бива да се готвят ястия, съдържащи киселина. Продуктите не трябва да се размесват с метални прибори, защото ще нарушат целостта на алуминия.

Съдове с тефлоново покритие – нагряват се бързо, използва се минимално количество мазнина, а ястията загарят трудно. В тефлоновите съдове могат да се готвят почти всички ястия – супи, зеленчуци, месо, риба. Тефлоновите грил тигани са чудесни за приготвяне на месо и зеленчуци почти без никаква мазнина. Приготвената по този начин храна е здравословна и подходяща за диетичното хранене.

Готвене

Тефлоновите съдове трябва да се използват внимателно, за да не се наруши покритието им. За целта са препоръчителни само дървените и силиконови прибори. Тези съдове не бива да се нагряват повече от 250 градуса, а измиването трябва да е с мека гъба.

Керамични съдове – тук също не е необходима много мазнина, а ястията не залепват. Храната запазва естествения си аромат, а керамичното покритие запечатва всички полезни свойства и витамини вътре в ястието. Керамичните съдове се почистват лесно, устойчиви са на одрасквания и ерозия. Топлината се разпределя равномерно.

Стъклени съдове – тези съдове, направени от огнеупорно стъкло са идеални за готвене. Поглъщат добре топлината и дълго време не изстиват. Не взаимодействат с храната и се измиват лесно.

Съдове с емайлирано покритие – те не са особено подходящи. Емайлът се поврежда лесно, ако загорите храна в такъв съд, го накиснете и след това го измийте. Абразивните вещества и металните четки могат да нарушат покритието. А когато емайлиран съд е с нарушено покритие, най-добре да не се ползва вече, защото може да се натровите с метални съединения.

Съдове от неръждаема стомана – те са едни от най-дълготрайните, надеждни и добре изглеждащи съдове. Могат да се използват на много високи температури, материалът на съда не влияе на вкуса на храната. В тези съдове се приготвят всякакви ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Иво
Иво
01.06.2013 21:44
само няколко извадки от интересна дускусия по въпроса във форума на бг-мама:
"Чугун - ... тигани от чугун се намират трудно. Другият недостатък при тях е, че повечето, които се предлагат на пазара, са с незалепващо покритие, което е вредно (тефлоново) и всъщност обезмисля здравословната покупка на чугун."
"Алуминий може да поемем
-от алуминиеви съдове (никога не гответе и не съхранявайте в такива съдове кисели гозби, например доматен сос),
-от питейната водата (в комбинация с флуор алуминият много лесно се усвоява и натрупва в организма),
-от кен-овете с различни фанти, коли, бира,
-от натуралните сокове (особено киселите, напр. портокал), защото кутиите им от вътрешната страна са покрити с алуминиев слой и т.н.
Алуминиево фолио - алуминиевото покритие на фолиото отдава от метала при топлинна обработка - вътре се образуват пари."
"Негледжосани глинени съдове - Преди да започнете да ги ползвате се намазват хубаво с мазнина и се слагат във фурната за няколко часа. Така се получава филм, за да не пропуска глината към яденето. Може да се направи и няколко пъти за по-сигурно....Гледжосаните гювечи се считат на 100% за вредни до доказване на противното (което няма как да стане де)"
"Термосъкла - някои съдържат олово, други не. Безоловните са безвредни, четете на етикета"
"Тефлон - Въпросът е спорен, но се смята че ако не се награвя повече от 3 мин. на сухо, няма проблем.
Политетрафлуоретилен е изключително инертен материал, т.е. реагира с много малко химикали, които със сигурност никоя домакиня не ползва вкъщи. Ако случайно частица от тефлон попадне в организма, тя се изхвърля непроменена. Проблем има при високи температури, над 300 градуса по Целзий и близки до температурата на стапяне, когато може да започне отделяне на токсични газове. Това обаче трудно се достига при условията на едно домакинство (освен ако нямате котлони с индукционно нагряване, но и тогава е трудно), а и далеч по- рано ще сте загорили яденето.
Другото за което така набеждават тефлона е перфлуороктановата киселина, която се използва като емулгатор при производството му и която често присъства в крайния продукт като онечистване, т.е. пак в много малки концентрации. За нея се предполага, че може да е канцероген. Изследванията по въпроса казват, че при тази температура може да се отдели около 4 % от останалата перфлуороктанова киселина или съвсем незначително количество. За да се избегне обаче всеки риск, препоръките за ползване на тефлонови тигани са за не повече от 3 минути нагряване на сухо за да не стане прегряването."
0
0
Михайлов
Михайлов
01.05.2013 19:46
За сведение, съдовете от неръждаема стомана също не са най-добрия избор. Хромът в състава на стоманата взаимодейства с някои от съставките на храните и образува отровни съединения.Пасирах чесън в оцет с пасатор с накрайник от неръждаема(благородна)стомана и чесънът позеленя, което при работа с пласмасов не се случва. За това съвет, повъзможност избягвайте съдове от неръждаема стомана.
0
0
Веселушко
Веселушко
09.11.2012 16:06
Статията е добра като цяло.
Само ще добавя следното:
1. Наскоро изследвания на учени установи, че готвенето в съдове с тефлоново покритие може да повиши риска от рак на дебелото черво и др. форми. Абе, забравете за тоя "тефлон"! Това си е химическо покритие!!! Когато покритието остарее и започне да променя цвета си ТИГАНА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗХВЪРЛИ/ПОДМЕНИ!
А и като цяло са доста капризни за поддръжка...
2. Съдовете от алпака (неръждаемите) са добри наистиа, НО ТОВА ВАЖИ САМО ЗА ТЕНДЖЕРИТЕ! Я започнете да си пържите и запичате в тигани и тавички, та да видим как ще си ги загорите хубавичко... И видът им НЯМА да бъде вече така "добре изглеждащ". Стават, но само когато има течности в тях (вода)!
3. Съдовете от стъкло са много добри и аз лично ги харесвам, НО САМО ЗА ТАВИЧКИ (или подобни - за фурна или микровълнова!), а не могат да се ползват за тигани или тенджерки (т.е. при директно нагряване!)...
4. За съдовете от алуминий: Вие не знаете ли колко е вредно готвенето в алуминиеви съдове??!!!
(същото важи и за медните и калайдисаните - каквито използваха упорито баба ми и дядо ми...)
5. Съдовете с емайлирано покритие наистина се използват често, но освен че ръждясват и отделят вредни хим. съединения (когато са с нарушено покритие) могат и неприятно да ни изненадат със загар - особено при запръжки върху котлона. Забравете за тигани с емайл! Стават но само за тави или най-често тенджери...
В заключение ще кажа, че манията по тефлона е нещо, което вярайте ми въобще не разбирам.
Ще му дойде времето, както се казва и това ще отшуми... Ще го сменим с друго по екологично и безвредно...
А междувременно просто трябва да се придържаме към ЕСТЕСТВЕНИТЕ МАТЕРИАЛИ които НЕ ВЗАИМОДЕЙСТВАТ С ХРАНАТА: като стъкло, керамика, порцелан, или в краен случай неръждаема стомана...
Това е!
0
1