Мастната тъкан, която изгаря калориите – всички ние я имаме

Мастната тъкан, която изгаря калориите – всички ние я имаме

Вече 30 години, учените са заинтригувани от кафявата мастна тъкан, която действа като пещ, консумира калории и генерира топлина. Гризачите, които не са способни да треперят, за да запазят успешно телесната си топлина, използват вместо това кафявата си мастна тъкан.

Точно това правят и човешките бебета, които не могат да треперят много добре. Но като цяло се вярва, че хората губят кафявата си мастна тъкан след ранна детска възраст, тъй като вече не се нуждаят от нея, защото вече могат да треперят.

Това убеждение обаче е доказано като погрешно в доклади на три групи учени. Техните изследвания показват, че почти всеки възрастен има малко кафява мастна тъкан, която може да изгори огромен брой калории, когато се активира от студ.

По-слабите хора имат повече кафява мастна тъкан, отколкото по-пълничките, по-младите хора повече от по-възрастните, а жените повече от мъжете.

"Важното при кафявата мастна тъкан е, че много малко от нея изгаря голямо количество енергия", казва д-р C. Роналд Кан, ръководител на Секция по затлъстяване към Център по диабета в Бостън.

Тъканта наистина е кафява, казват изследователите, защото тя е пълна с митохондрии - малки енергийни съставни части на клетките. Митохондриите съдържат желязо, което придава на тъканта червеникаво-кафяв цвят.

Надеждата е, че учените могат да намерят безопасен начин за активиране на кафявата мастна тъкан на хората, което ще им позволи да губят тегло чрез изгаряне на повече калории. Но изследователите са нащрек, тъй като откритието, че мишки губят тегло, ако се активира кафявата им мастна тъкан, не показва дали това ще се случи при хората - те могат несъзнателно да ядат повече, например. Освен това данните относно затлъстяването в световен мащаб, не са достатъчни, за да се каже дали студения климат прави хората по-слаби.

Кафявата мастна тъкан при възрастните хора се намира на неочаквано място. При бебетата тя се намира най-вече на гърба – като одеяло от клетки, които го покриват. При гризачите тя е най-вече между лопатките под врата им. При големите хора, тази тъкан е в горната част на гърба, отстрани на шията, във вдлъбнатината между ключицата и рамото и по протежение на гръбначния стълб.

„Това може би е една от причините, поради които тъканта не беше открита толкова дълго време”, казва д-р Кан.

"Преди около 20-25 имаше интерес да се открие тази тъкан в хората, но винаги се търсеше между лопатките. И тъй като има много малко кафява мастна тъкан, то тя е изключително трудно да се открие", добавя той.

Неговото проучване включва 1972 души. Сканирането показва кафява мастна тъкан в 7.5% от жените и 3% от мъжете. Това са приблизителни проценти, тъй като при изследванията тъканта не се е активирала от студ.

Второ проучване, водено от Воутер Г. ван Маркен от Университета в Маастрихт, Холандия, включва 24 здрави млади мъже. Десет от тях са слаби, а останалите с наднормено тегло или със затлъстяване.

Сканиранията не показват наличие на кафява мастна тъкан, когато мъжете са били в стая с нормална температура. Но след като се преместват в хладно помещение за два часа, скенера регистрира кафява мастна тъкан във всички с изключение на един човек със затлъстяване.

Трето проучване, водено от д-р Свен Енербак от Университета в Гьотеборг в Швеция, включва пет здрави възрастни хора. Всеки от тях е подложен на две сканирания – един път, когато е бил в стая с по-комфортна температура, и втори път, след като е бил в хладно помещение за два часа.

Изследователите виждат кафява мастна тъкан в техните „охладени обекти”. Трима от участниците са позволили на изследователите да премахнат част от бялата и част от кафявата мастна тъкан, за да се докаже, че това, което прилича на кафява мастна тъкан, в действителност е такава.

Изследователите са на мнение, че изследванията трябва да продължат, за да се отрият безопасни начини за активиране на кафявата мастна тъкан. Известно е, че тя може да бъде активирана не само от студ, но и от някои хормони. Ето защо бета-блокерите, които блокират тези хормони, могат да потиснат активацията на кафявата мастна тъкан.

Адреналина може да стимулира кафявата мастна тъкан според д-р Рудолф Лейбел от Медицинския център към Колумбийския университет. Наркотиците обаче имат твърде много странични ефекти, за да могат да се използват за намаляване на теглото.

Кафявата мастна тъкан е една мечта, казва д-р Лейбел – да ядеш каквото си поискаш и да изгориш калориите веднага. Това обаче, все още е наистина само фантазия.

Ако се открие хапче, което да стимулира кафявата мастна тъкан, това би било първото лекарство, което ще действа не на апетита, а на изразходването на енергия.

Все пак остава варианта да стоим в студена стая.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати