Готвене в евтини домакински съдове - крие ли опасности?

Готвене в евтини домакински съдове - крие ли опасности?

Евтини съдове за готвене

Всяка домакиня ще предпочете да купи нови съдове за готвене, които са удобни и в същото време евтини. Но често се случва евтините съдове да са вредни за здравето, тъй като храната, приготвена в тях, поема токсини от материала, от който е направен съдът.

Освен това евтините емайлирани съдове много бързо се олющват, а при готвене в олющени емайлирани съдове храната не е полезна за организма. Получават се микрообразувания на ръжда, които преминават в храната, без да ги забележим, и вредят сериозно на здравето.

Миниатюрни частички от излющения емайл попадат в организма и натрупването им може да причини много сериозни заболявания. Така готвенето в евтини съдове може да се превърне в бомба със закъснител.

Качеството и вкусът на приготвените ястия зависи от съда, в който са приготвени. Алуминиевите тенджери и тигани например, които са със съмнителен произход, могат да окажат много негативно въздействие на организма.

Ако искате да готвите не само вкусно, но и безопасно, изберете алуминиев съд, който е с подходящо покритие. Така ще използвате добрата проводимост на топлина на алуминия, без да рискувате здравето на семейството си.

Евтини тигани

Някои евтини съдове са с цинково покритие. Това е много вредно за организма, тъй като при нагряването на такъв съд се образуват цинкови соли, които остават в продуктите. Те са отровни за организма, но тъй като дозите са малки, те не убиват, а предизвикват различни опасни заболявания.

Евтините тефлонови тигани също не са за препоръчване, тъй като тефлоновото покритие е със съмнително качество. При нагряване то може да отдели вредни вещества в продуктите.

Съдовете от меламин са много вредни и продажбата им в Европа е забранена. Такива съдове приличат на порцеланови, но са от пластмаса с формалдефид. Използването на такива съдове води до болести на кожата, очите, черният дроб, стомаха и белите дробове.

Съдовете от неръждаема стомана, както и тези от йенско стъкло, са най-добри за готвене и дори евтините им варианти не са толкова вредни за здравето.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати