gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Иде ли краят на мановия мед

Иде ли краят на мановия мед

Манов мед

Повече от 1000 пчелни семейства са измрели тази зима. Пчеларите, които развиват производството си в района на Странджа планина, са в паника – пчелите измират масово. Никой не е пощаден от бедствения мор, който опразва кошер след кошер.

Фермерите, които се занимават с пчеларство са силно обезпокоени за бъдещето на бизнеса си. Някои от местните производители са загубили всичките си кошери и пчелни семейства, няма незасегнати от опустошението. В този регион на България се произвежда известния с целебните си свойства Манов мед.

Измиране на пчелите

Според специалисти ветеринари и председателя на сдружението „Странджански манов мед“ – Манол Тодоров, причините за масовото измиране на пчелните семейства са основно нозематоза, което се причинява от вътреклетъчен паразит и вароатоза, паразитна болест по пчелите, която се причинява от кърлежа Varroa jacobsoni. Решаващо за възникването на епидемия, която да засегне всички пчелни семейства в региона е сравнително високата гъстота на кошерите.

Гъстотата на кошерите е в следствие на забраната за поставяне на кошери в горите на планината Странджа, срещу която местните фермери негодуват.

Мед

„Странджа е прекрасно място за поставяне на кошери и развиване на пчеларство“, споделя Манол Тодоров и допълва - „Далеч сме от населени места, няма земеделски земи наблизо, но от ловното стопанство не ни разрешават“.

Стопаните, собственици на засегнати от болести или опразнени пчелини се надяват на държавна подкрепа. Едно ново пчелно семейство струва около 100 лв. По първоначални данни ще са нужни около 3-4 милиона лева за да се възстановят щетите от мора по пчелните семейства.

В България пчеларите са 35 000, като субсидии от тях получават по-малко от 1000 души. Държавната субсидия в размер на 12 лв. на пчелно семейство са крайно недостатъчни за развитието на производството на този биопродукт. Тези средства са смехотворни на фона на субсидиите, които се изплащат на животновъдите и земеделците в България.

Синдром на празния кошер

Иде ли краят на мановия мед е въпросът, който си задават производителите на мед в Странджа. Проблемът с пчелите не е само в отделни региони в България, а е проблем в световен мащаб.

Ако пчелите изчезнат като вид, скоро и голяма част от растенията, които се размножават чрез опрашване също ще изчезнат. След това ще изчезнат животните, които се хранят с тези растения. Някои експерти стигат по-далеч, като твърдят, че изчезнат ли пчелите – до няколко години ще изчезнат и хората - нещо, което е казал и самият Айнщайн.

От няколко години в научните среди се говори за т.нар. Синдром на празния кошер. Синдром на празния кошер се наблюдава, когато пчелното семейство напусне кошера по необясними причини и повече не се завръщат.

Учените смятат, че причината за мистериозното поведение на пчелите се дължи на безконтролното използване на пестициди при земеделието и растениевъдството. Пестицидите влияят токсично върху пчелите, объркват възприятията им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ердо
ердо
07.04.2013 12:32
причината не е само в пестицидите,пчелите са много чувствителни към електрическите магнитни полета на далекопроводите,сателитните сигнали,радиоразпръсквачите и GSM клетките,така че проблема изглежда е нерешим
0
0
Катя
Катя
07.04.2013 12:10
Изчезнат ли пчелите, изчезва и човекът. Смятам, че човекът със своята безотговорност и жажда за пари ще опустоши Земята по-добре и от астероид
1
0