Едно от традиционните британски ястия – риба с пържени картофки, е на път да остане в миналото. Повишаването на морската температура може да сложи край на британската класика.
Тъжни новини за всеки любител на рибата с картофки. Ястието е на път да изчезне в сегашния си вид, благодарение на повишаващите се морски температури, следствие на глобалното затопляне.
Според учените от Университета на Ексетър, настоящите любими видове риба на британците, като пикша, треска и други, в скоро време могат да бъдат заместени от червен барбун и джон.
Според проведените изследвания, в момента Северно море вече се е затоплило четири пъти и то много по-бързо, спрямо средните темпове през последните 40 години. Очакванията са това затопляне да продължи и за напред, като темповете му могат отново да бъдат забързани.
Биологичните модели, които са използвани в опитите да се предопредели съдбата на морските видове, показват как съвсем скоро някои от водните обитатели буквално ще бъдат изместени от тези, идващи от топлите води. Други популярни видове, като писия и морски език, също могат да изчезнат в процеса на навлизане на нови кръстоски.
Изследването предрича, че през следващите 50 години, морето ще се затопли с 1.8 градуса. Това може да се окаже фатално не само за някои видове, но и за много рибари.
За да запазят устойчивостта си, британските магазини за риба трябва да се преориентират към Южна Европа за гастрономическо вдъхновение, категорични са специалистите.
Според д-р Симпсън, ръководител на изследванията, видове, като барбун, тригла, сардина, аншоа, сепия и калмари, ще бъдат все по-често срещани в Северното море. Това ще приближи великобританската кухня към традиционните ястия на южните страни, като Испания и Португалия.
Въпреки всичко, някои видове риби ще успеят да се справят с промяната на температурата. Плоските риби, като треска и пикша обаче, ще трябва да се движат на север, за да оцелеят.
Те са едни от най-консумираните и обичани във Великобритания в момента. Това обаче е на път да се промени.
Коментари