gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чипсът причинява проблеми с психиката

Чипсът причинява проблеми с психиката

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121294
Ядене на Чипс
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Изследователи от университета в Бристол предупредиха, че прекаляването с чипса забавя психическото развитие на децата.

Новото проучване разкри, че чипсът, освен че вреди на холестерола в кръвта и води до наднормено тегло, води и до проблеми при психическото здраве на децата.

Изследвани бяха деца между 3 и 4 години, някои от които консумирали чипс всеки ден.

Крайните резултати от експеримента показали нарушения на паметта, ниско ниво на творческо мислене и понижена концентрация.

Чипс

Деца с подобни проблеми по-късно имат нисък успех в училище и проблеми с дисциплината в семейството и в класната стая.

Причината за тези проблеми се крие в наситените мазнини на чипса. Те пречат на правилното функциониране на мозъчните клетки и нанасят вреди при хормоналния баланс.

Последствията от неконтролируемата употреба на чипс са необратими. Специалистите препоръчват употребата на чипс да бъде намалена до минимум в детското меню.

Вреди от Чипса

Установено е, че консумацията на 1 пакет чипс на ден се равнява на консумацията на 5 с.л. олио.

Проучване показа, че хранителните компании представят чипса като лека и примамлива закуска като пълнят продукта с химични добавки, към които хората се пристрастяват.

В чипса се съдържа токсичен химикал, акриламид, който е безцветен, без вкус и мирис. Химикалът е свързан с увреждането на ДНК структурите.

Световната здравна организация споделя, че консумирането на големи количества чипс при бременност е равнозначно на тютюнопушенето и може да увреди плода.

Големите количества сол, съдържащи се в него, допринасят за развитието на сърдечни и ракови заболявания, диабет тип II, хиперактивност при децата и др.

Редовната консумация на чипс може да предизвика запушване на кръвоносните съдове, мозъчен инсулт и атеросклероза.

Мазнините, солта и захарта в чипса стимулират центровете на удоволствието в мозъка и водят до неустоимо желание за консумацията им.

Експертите апелират към създаването на закон, който да задължава хранителните компании да поставят етикети на продуктите, които да предупреждават хората за вредата от консумацията им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Специалистът
Специалистът
22.09.2013 16:16
Всекидневното консумиране на чипс от 3-4 годишни деца говори за определено ниво на интелигентност от страна на родителите и е част от нездравословен начин на живот и грешни поведенчески модели. Придружен е с други негативни фактори като гледане на телевизия, обездвижване и т.н. За това "нарушения на паметта, ниско ниво на творческо мислене и понижена концентрация" се дължат не само на чипса, а и на придружаващите го негативни навици.
0
0