gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»С възрастта махмурлукът отслабва

С възрастта махмурлукът отслабва

Наздраве

Датски учени установиха, че с напредване на възрастта последиците от алкохолните вечери намаляват.

Главоболието, гаденето и неразположението сутрин напълно изчезват около 50-тата годишнина на човек.

Експериментът, проведен от учените, включвал 5000 възрастни между 18 г. и 60 г. При възрастовата група от 18 г. до 29 г. в 21% от случаите се наблюдават силни симптоми на махмурлук, като бучене на главата, съчетано със силна жажда, изтощение и повръщане.

При доброволците около 60-годишна възраст случаите, при които се наблюдава тези симптоми на махмурлук, са 3%.

Според изследователите причината махмурлукът да отслабва с възрастта се крие в мъдростта от опита, който позволява на пиещите да стават по-издръжливи към алкохола с времето.

Махмурлук

Учените от университета в южна Дания провели и онлайн изследване, в което включили 76 000 доброволци. Те трябвало да съобщават какво количество алкохол консумират всяка седмица и от колко количество алкохол се напиват. Трябвало да отговорят и на много въпроси, свързани с махмурлука.

Резултатите показали, че хората между 18 г. и 30 г. пият по-често от от хората на 50 г. и 60 г. Но при младите хора се наблюдавал много по-силен махмурлук, отколкото при възрастните хора. 62% от анкетираните младежи страдали от изтощение, когато имали махмурлук, спрямо 14% при хората на 60 г.

Учените са обособили 4 причини за отслабването на махмурлука с възрастта.

1. С възрастта се изгражда търпимост към алкохола;

Алкохол

2. С възрастта количеството консумиран алкохол намалява – младите хора пият по средно 9 питиета на вечер, а възрастните само 6;

3. Възрастните взимат превантивни мерки преди да се напият;

4. Хората, които са получавали най-лош махмурлук след запой, са се отказали от многото пиене с напредване на възрастта;

Степента на опиянение зависи от количеството спиртни напитки, които са изпити, и от това колко бързо могат да бъдат изведени от организма.

Когато етанолът попадне в кръвта, органите и тъканите, той се подлага на атаката на фермента алкохолдехидрогеназа (АДХ), под въздействието на който се превръща в ацеталдехид. Така организмът се защитава от отровата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати