Сортове круши

Сортове круши
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Крушите – тези изкусително вкусни и по-скоро късно летни до есенни плодове, са добре познати у нас. Изискванията за отглеждането им са по-големи от тези за ябълките. Най-придирчиви са те към топлината. Крушите са доста топлолюбиви, поради което най-добре се развиват в Южна- и в по-ниските райони на Северна България.

Крушовите сортове са самобезплодни. За да раждат, те трябва да се засаждат фиданки от взаимно опрашващи се сортове. Най-популярните сортове у нас са:

Жифардова масловка

Плодовете на този сорт са средно едри, зеленикави с матовочервен до яркочервен цвят. Узряват през втората половина на юли. Самият плод е сочен и има сладък до слабо възкисел вкус, с много добро качество. Жифардовата масловка се опрашва от Вилямова масловка, д-р Жюл Гюйо, Класов любимец и Добра Луиза.

Добра Луиза

Круши

Плодовете и са средно едри, но в години с по-слабо плодородие стават едри, притежаващи лимонено-жълт цвят с леко. Месото им е бяло и меко със сочен и топящ се в устата виненокисел вкус. Плодовете на този сорт зреят в края на август и началото на септември, но могат да се съхраняват и до октомври. Добра Луиза е отличен опрашвач.

Клапов любимец

Плодовете на този сорт са едри, с къса шийка, зеленикаво-жълти с ярко малиновочервени оцветявания от слънчевата страна. Плодовете имат слабо-възкисел вкус и са много ароматни. Зреят през първото десетдневие на август. Клапов любимец се опрашва от сортове круши Боскова масловка, Вилямова масловка, Хардиева масловка и Добра Луиза.

Пас Красан

Плодовете са едри до много едри, кълбовидни, зеленикавожълти с оранжев оттенък и ръждавини, а вкусът им е от сладък до възкисел, с невероятен аромат. Този сорт узрява през първото десетдневие на октомври и се опрашва от Боскова масловка, д-р Жюл Гюйо и Харденпонтова масловка.

Сладко от круши

Доктор Жюл Гюйо

Характерна черта на сорта са едрите, крушовидни до конусовидни, жълто-зелени круши, със умерено сладък, слабо възкисел вкус, със слаб аромат. Доктор Жюл Гюйо узрява по различно време на различните места и се опрашва от сортовете Боскова масловка, Вилямова масловка, Добра Луиза, Клапов любимец, Пас Красан.

Вилямова масловка

Един от най-търсените сортове. Той се характеризира с едри, пресечено крушовидни, лимоненожълти плодове. Плодовото месо е фино, сладко до слабо виненовъзкисело, силно ароматно, с отлично качество. Вилямовата масловка узрява през втората половина на август. Опрашва се от Боскова масловка, Добра Луиза, Жифардова масловка, Клапов любимец, Пас Красан и Хардиева масловка.

Червена Вилямова масловка

Плодовете се формират окончателно през последното десетдневие на август. Те са едри и много приличат на плодовете на Вилямова масловка. Тези обаче са по-удължени и виненочервени. Месото им е нежно, ароматно и с много добро качество. Опрашващите сортове са същите като при Вилямовата масловка.

Сортове круши

Боскова масловка

Характеризира се с много едри, бутилковидни, бакъренобронзови с ръждиви точки плодове, имащи сладък и силно ароматен вкус. Плодовете зреят през втората половина на септември. Боскова масловка се опрашва от Вилямова масловка, Добра Луиза, д-р Жюл Гюйо, Жифардова масловка, Клапов любимец и Пас Красан.

Попска

Този сорт круши зрее в края на септември - началото на октомври, като продукцията са едри до много едри, продълговато крушовидни, зеленикавожълти плодове. Те имат сладък и хрупкав, със среден аромат. Попските круши се опрашват от Жифардова и Вилямова масловка.

Хардиева масловка

Тези средно едри, тъпо крушовидни, жълто-зелени с бронзова ръждавина плодове узряват в края на август и началото на септември. Имат сладко винен привкус и са изключително ароматни. Хардиевата масловка се опрашва от Боскова масловка, Добра Луиза, д-р Жюл Гюйо, Жифардова масловка, Клапов любимец и Пас Красан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати