gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Дъвчащите бонбони гарантират кариес

Дъвчащите бонбони гарантират кариес

Бонбони
Кана с преса за кафе и чай  600 мл-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
12.80 лв.
Виж ››

Често контролираме децата си колко сладко консумират, кога го консумират, кое може и кое не и пр. На празниците, обаче, много родители оставят на детето по-голяма свобода – и как да е иначе при толкова много сладкиши, бонбони и т.н, които мъничето получава.

За децата празниците са толкова важни и дълго чакани – особено Коледа, която идва с много подаръци. Наред с всички видове играчки, дрешки и изненади в коледните торби има и много лакомства.

В момента, когато чуят, че повече не бива да ядат от сладките изкушения, мъничетата веднага възприемат изречението негативно и се сърдят. Но е факт, че голяма част от тези сладки лакомства, които децата обожават да похапват, са изключително вредни.

Всеки родител би предпочел, ако не може напълно да ги изключи от менюто на отрочето си, то поне да ги намали значително или поне да избягва онези, които са най-вредни.

Резултатите от ново проучване сочат, че най-вредни за зъбите на дечицата са толкова обичаните дъвчащи бонбони. Прави се уточнението, че всички видове захарни бонбони са опасни за зъбите на подрастващите и не са най-подходящата храна за мъничетата. И точно меките бонбонки с пълнеж са най-неправилният избор, убедени са специалистите.

кариес

Зъболекарите са категорични, че бонбоните, които дъвчем, онези, които залепват по зъбите ни, са най-вредното за зъбите ни сладко изкушение. Според специалистите всякакви подобни сладки трябва да се избягват – хубаво е да оставяме пространството между зъбите си чисто.

Ако не спазваме правилото, се натрупва плака между зъбите, след което бактериите в устата започват да стават все повече и повече, а в последствие започват и да унищожават емайла.

Не само при децата, но и при възрастните хора има такива, които не могат да издържат без да похапнат нещо сладко. Захарта може да помрачи усмивките ни, като ни създаде проблеми със зъбите.

Препоръчва се да заместваме всякакви сладки лакомства, които съдържат много захар, с по-подходящи изкушения, които не ни носят толкова риск за здравето на зъбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати