Натриев нитрит е отговорен за някои видове рак

Месо

Натриевият нитрат може да бъде срещнат още като Е 250, Sodium nitrit, както и натриева сол. Химическата му формула е NaNO2. Когато е в чисто състояние представлява бял до леко жълтеникав кристален прах.

Натриев нитрат най-лесно може да бъде открит в близкия хранителен магазин. В хранителната индустрия той се използва като консервант. Добавя се в шунката, дълготрайните колбаси, пушената риба, консервираното месо, дори и в т.нар. „прясно месо”, за да запази цвета и вкуса му.

Като цяло, натриевият нитрат се използва, за да бъде избегнато бързото разваляне на месото и рибата. Освен това, той предотвратява растежа на Clostridium botulinum – бактерия, причиняваща ботулизъм.

Ролята му е да предотврати действието на токсина, който се отделя от бактерията. Последствията от отравяне с този токсин могат да са от най-безобидно гадене, сухота в устата и запек и да достигнат до диария, засягане на дихателните пътища, парализа, а в редки случаи - до смърт.

От друга страна, натриевият нитрит се ползва за да се запази по-дълго приятния и свеж цвят на месото, колбасите и рибата. Той има способността да стабилизира червения цвят на месото.

Натриев Нитрит

Когато това се случва обаче, потребителят няма как да определи на каква възраст е месото, което купува, защото с тази добавка то винаги изглежда прясно и свежо. Но това, че купуваме нещо прясно, а то се оказва не дотам прясно, е по-малката беда.

По-лошото, което следва от употребата на натриевият нитрат, е канцерогенният ефект. В Европейския съюз дори има ясно определено ограничение за допустимия процент на използването му.

В месото, съдържащo натриев нитрит, при висока температура се образуват канцерогенни нитрозамини. А за да бъде сготвено то, със сигурност е нужна висока температура. От друга страна, дори само като погълнете месо с добавен натриев нитрит и то бъде обработено от стомашните ви сокове, веднага се сдобивате с нитрозамини.

Нитрозамините представляват силно канцерогенни химични съединения. Те се получават при взаимодействието на нитрити с вторични амини.

Независими специалисти определят натриевия нитрит като отговорен за някои видове рак. Доказано е, че консумирането на обработени меса силно увеличава риска от рак. Интересното в случая е, че вината е не в самото месо, а в начина му на обработка.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати