Дъвките предизвикват главоболие при тийнейджъри

Дъвки

Наскоро проведено проучване в Тел Авив доказва връзката между главоболието и дъвките. Младежите, страдащи от главоболие и дъвчещи дъвка редовно, лесно могат да преодолеят проблема, като просто се откажат от дъвките.

В проучването участие са взели група младежи с хронична мигрена, които редовно дъвчели дъвка. 87% от тях се спасили от мигрената, след като са се отучили от навика. 20 % от участниците са започнали отново да дъвчат дъвки след проучването и главоболието при тях отново се е завърнало.

Главоболието е често срещано в детството. В тийнейджърска възраст то се засилва, особено при момичетата. Подобна мигрена обикновено се отключва от стрес, умора, недостиг на сън, горещина, видео игри, шум, слънчева светлина, пушене, пропускане на хранене и при менструация. С проведеното изследване се открива още една от първопричините за поява на проблема.

Дъвченето на дъвка натоварва темпоромандибуларната става, която свързва челюстта с черепа. Подобно напрежение води и до главоболие. Учените обясняват, че децата масово дъвчат между 1 и 6 часа на ден дъвка. Това гарантира и болка.

Израелските учени отбелязват и че много от пациентите с главоболие дъвчели дъвка ежедневно. В много случаи, когато пациентите спирали да дъвчат дъвка, се чувствали значително по-добре.

Преди години бе установен и друг нетрадиционен причинител на главоболие, а именно - пластмасовите чаши и бутилки. Определен химикал в синтетичните опаковки може да се окаже отговорен за появата на мигрена.

Дъвка

Пластмасови подноси, чаши, бутилки и офис охладители за вода са потенциални източници на вредния химикал Бисфенол А. Той вече е свързан с редица здравни проблеми, включително затлъстяване, безплодие и инфаркт. Установено е още, че той причинява и силни главоболия, които засягат милиони хора по света.

Човек може да намали стойностите на химикала в тялото си с 66% само за три дни, след като спре употребата на пластмаса. Изключването на вредния химикал може да намали честотата и тежестта на мигрената.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати