Гответе с домати, за да имате здраво сърце

Доматен Сос

Според скорошно проучване, което е направено от учените от университета във Верона, преработените домати съдържат по-голямо количество антиоксиданти.

Това от своя страна означава, че са полезни и могат да предпазят сърцето от различни заболявания. Резултатите от изследването показват, че във варените домати има много по-голямо количество ликопен, отколкото в суровите зеленчуци.

Ликопенът, както знаете, е веществото, което придава червеният цвят на доматите. Учените са убедени, че няколко супени лъжици доматен сок, могат да ни помогнат и значително да намалят риска от сърдечно заболяване. В изследването участие са взели 20 мъже, като били разделени на две отделни групи.

Едната група слагали доматен сок върху менюто си на обяд, което било богато на мазнини. Съответно - другата група похапвали обяда си без доматен сок.

Учените са убедени, че само 80 мл от сварените домати заличават напълно вредата, която оставят мазнините върху лигавицата на кръвоносните съдове и предотвратяват ендотелната дисфункция.

Домати

Не само доматите могат да ни помогнат, за да се радваме на здраво сърце. Друго изследване твърди, че дамите трябва да похапват кисело мляко, ако не желаят да имат сърдечни проблеми. Учени от Австралия са установили, че киселото мляко не дава възможност на кръвоносните съдове да се втвърдят на по-късна възраст.

Втвърдяването носи риск да пострадаме от много заболявания, между тях и сърдечни. В изследването учените са проучвали жени, които са над 70-годишна възраст. Всички те консумирали умерено количество кисело мляко.

Учените подчертават, че освен доброто действие, което има киселото мляко над кръвоносните съдове, то може да увеличи нивата на добрия холестерол – HDL-холестерола.

Участничките в изследването били 1080 – специалистите им задавали въпроси за начина им на живот. Учените твърдят, че дамите, които похапвали по 100 г кисело мляко дневно, имат по-здрави кръвоносни съдове.

Хубавото на киселото мляко е, че може да се консумира за закуска или за обяд. При това имате избор - с плодове или обикновено.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати