Забраниха трансмазнините в САЩ. А у нас?

Трансмазнини

За вредата от трансмазнините се говори отдавна. Непрестанните опити на този проблем да не бъде дадена гласност не доведоха до успех. Наскоро американската служба по храните и лекарствата излезе с изявление, че трансмазнините не са безопасни за здравето. Според службата тяхното ограничаване и дори забрана ще предотврати 20 000 инфаркта и може да спаси всяка година поне 7000 души в страната.

Здравните експерти приеха с охота според тях това доста закъсняло решение. В Ню Йорк и на още няколко места в САЩ забраната веднага влезе в сила.

Трансмазнините се изключително широко използвани. Могат да се открият в почти всяка пакетирана храна в супера, пържените храни, сладкишите и т.н. Данни за тях се събират от вече 15 години. Според експертите те вече не могат да попадат в категорията "общопризнати като безопасни", т.е. да са в списъка от хиляди добавки, които производителите използват, без одобрение.

Трансмазнините причиняват постоянно тлеещо възпаление в организма, което е сигурна предпоставка за ракови образувания. Предизвикват хиперинсулизъм, което уврежда панкреаса и води до диабет. Наблюдава се тенденция много деца да страдат от диабет тип 2, който е характерен за възрастните.

Бургери

Освен това те влияят на поведението на децата, тъй като пречат на нормалното кръвоснабдяване на мозъка и водят до агресия или депресии. А това са само малка част от установените вреди от приема на трансмазнините.

Сдружение на най-големите в хранителната индустрия (GMA) в последните 9 години е намалило с над 73% употребата на трансмазнини. Въпреки това тяхната тотална подмяна като съставка в много продукти е изключително трудна задача.

Въпреки предприетите мерки и забрани, финалното решение за забраната на трансмазнините в САЩ предстои. В обсъждането ще се включат редица компании. В случая те ще са решаващият фактор, въпреки че вече е ясно, че трансмазнините увеличават живота на храните, но намаляват живота на хората. Те са по-евтини, но по-вредни.

Маргарин

Общественото мнение също е разединено по въпроса. Национално проучване отчита, че 52% са против забраната, а 44% я одобряват.

У нас има редица здравни организации също настояват за поредица от мерки, които целят ограничаването на синтетичните мазнини и впоследствие забраната им в хранителната индустрия. Първата стъпка към това е трансмазнините да бъдат обозначени на етикетите на хранителните продукти. Докато това се случи, ще гледаме цветни реклами по телевизията на маргарини, обогатени с Омега-3 мастни киселини.

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати