gotvach.bg»Статии»Любопитно»Биолози: Правилото на 5-те секунди действа!

Биолози: Правилото на 5-те секунди действа!

Филия на пода
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

Ако изпуснем храната си на пода, от основно значение е колко време е престояла там, смятат студенти по биология от университета Астън в Бирмингам.

Правилото, че храната, паднала на подовата повърхност и вдигната преди да изтекат пет секунди, може да се изяде, защото не е заразена от микроби, се оказва вярно, пише на своите страници вестник Дейли мирър.

Студентите, провели проучването и достигнали до този извод, са били ръководени от професор Антъни Хилтън. Проведените опити доказват, че е от съществено значение е колко време престоява храната – студентите по биология определят петте секунди като безопасни.

Екипът от млади учени е изследвал колко бързо бактерията E-coli може да достигне до повърхността на макарони, препечени филийки, както и някои залепващи храни. Освен с видовете храна студентите са експериментирали и с няколко различни видове подови настилки.

Установили, че килимите и мокетите се едни от най-безопасните що се отнася до скоростно заразяване с бактерии. Интересното е, че ламинатът и теракотените плочки са много по-опасни за пренасянето на микробите на изтърваната храна.

Заключението, което учените са направили е, че консумацията на храна, която пада на пода, все още носи известни здравни рискове от инфекции.

Паднала храна

В същото време е от съществено значение и какви бактерии има на подовото покритие, поясняват специалистите. След като това проучване е приключило, друга група студенти са решили да проверят, след като вече е доказано, че пет секунди не са фатални, дали има хора, които ядат изтървана на пода храна.

Оказва се, че доста голям процент всъщност се доверяват на правилото за изпуснатата на пода храна. Цели 87 на сто от всички анкетирани признават, че се възползват от него, а 55 % от тях били жени, допълват студентите.

Предишно изследване обаче показва други резултати. Доктор Хорхе Парада също изследва т.нар. правило за 5-те секунди. Според него е много по-разумно да изхвърлим храната, отколкото да рискуваме и да я изядем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати