Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Родни биолози: Купуваме бг кашкавал с гума, заготовки и нишесте!

Родни биолози: Купуваме бг кашкавал с гума, заготовки и нишесте!

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716722
Купуваме бг кашкавал с гума, заготовки и нишесте!

Някои магазини пробутват на клиентите си кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и нишесте, разкри биологът д-р Сергей Иванов пред Телеграф.

Този продукт-менте не отговаря по никакъв начина на държавните стандарти за кашкавал, макар в магазините да го продават като такъв. Дори не е ясно дали съдържа мляко, обясни д-р Иванов.

Според него от чужбина се внасят готови заготовки, които съдържат нишесте и технологични добавки, известни като Е-та. В крайна сметка полученият от заготовките продукт се продава по 10 лв. / кг, макар цената на истинския кашкавал в момента реално да няма как да бъде под 13-15 лева.

Д-р Иванов твърди, че този продукт е известен отпреди около 3 години, но днес вече придобива масовост в предлагането по магазините. В същия момент млечните продукти с палмово масло напоследък губят привърженици сред производителите, тъй като цената на маслото поскъпва.

Българско сирене

Ако допреди няколко години нелоялната търговска практика беше с палмата, сега тя е със водата, споделя Сергей Иванов. Докторът припомни изследване на асоциация Активни потребители, според което има наличие на вода до 78% в някои видове сирена при изискване, по БДС - до 54%. Съществуват и междинни варианти, наречени „бързозрейки“ с около 60% вода.

Според бюлетините на Държавната комисия по стокови борси и тържищата имитацията на сирене с палмово масло е поскъпнало. В началото на 2020 г. имитиращият продукт е струвал 2.79 лв. за килограм на едро, докато в средата на месец май същата година достига 3.26 лв./кг. Цената продължава да расте, като към момента вече достига 3.60 лв./кг.

Забелязва се обратната тенденция при истинското сирене и кашкавал. В същото време тяхната цена през последната една година леко е намаляла. Килограм сирене в момента се продава на едро средно за 6.79 лв./кг, според бюлетина на ДКСБТ, докато към края на април, 2020 година цената му е била 6.95 лв./кг. Подобна е тенденцията има и при кашкавала - средната му цена на едро е паднала за последната година от 11.16 лв./кг на 10.87 лв./кг.

Шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Владимир Иванов, коментира пред вестник Монитор, че от началото на пандемията се наблюдава интересна тенденция - при всеки локдаун и затваряне на заведенията цените на истинското сирене скачат нагоре.

Според него това показва, че в заведенията масово се предлагат продукти с растителни мазнини. Така, когато заведенията са затворени, делът на истинското сирене в търсенето се увеличава, а продуктите с палмово масло застояват по складовете.

Забелязва се тенденция в предпочитанията на хората. Те търсят все по-качествени и български продукти, според Владимир Иванов. В същото време според него качеството на предлаганите на пазара продукти също се е увеличило.

Фалшив кашкавал

По думите на В. Иванов, сиренето, което в магазина е между 7 и 12 лв./кг, е със спорно качество, а това над 12 лв./кг е с добро качество, тъй като под тази цена е невъзможно да се покрият разходите за производство и продажба и да остане печалба. Той казва, че хубавото отлежало сирене е по-изгодно като продукт, в сравнение с евтиното, след като му се махне водата.

Така че, ако искате да хапвате истински вкусни сиренца пане или кашкавал на фурна, трябва да избирате продукти с по-висока цена или да разчитате на местни производители с проверено качество на продукцията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest