Българските деца продължават да затлъстяват

Затлъстяване
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Според последните данни вече една трета от българските деца са с наднормено тегло. В менюто ни много рядко се включват риба и мляко, като за сметка на това с баничките се прекалява.

Данните показват още, че българите се движат и спортуват все по-малко, което увеличава случаите на диабет и сърдечно-съдови болести.

Статистиките сочат, че 40% от мъжете и 30% от жените у нас са надвишили нормите на здравословно тегло, а всеки четвърти българин е затлъстял.

От друга страна председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването доцент Светослав Ханджиев твърди, че основният виновник за затлъстяващите български деца – баничката, не е вредна и дори е здравословна.

Баница

Доцентът се опира на проучване, според което консумацията на банички с масло и сирене от един до два пъти седмично е много полезна.

Ханджиев заяви, че иска да реабилитира реномето на баничката, след като тя беше изключена от рецептурника на ученическите столове и в кухните на детските градини.

Според председателя на Българската асоциация за изследване на затлъстяването консумацията на баничките се налага, защото именно чрез тях българите си набавят необходимите им млечни продукти.

Сирене

Доцент Ханджиев добавя, че през последните 13 години консумацията на сирене, масло, сметана и кашкавал у нас рязко е спаднала, а децата в Кържалийско и Варненско приемат тези продукти единствено чрез баничките.

Данните показват, че българите избягват млечните продукти, но за сметка на това са започнали да консумират все повече пуканки, солети и чипс. Към момента всеки българин хапва между 70 и 80 грама мляко на ден.

Според европейските проучвания България се нарежда на шесто място по свръхтегло и излишни килограми при децата, като у нас всеки четвърти българин е застрашен от затлъстяване.

Всеки втори европеец е с наднормено тегло, а 23% от населението на Стария континент страдат от затлъстяване. Процентът на децата с наднормено тегло в Европа е 40.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ChEfOo
ChEfOo
13.03.2015 16:37
Няма значение какво ядат... Движение трябва!!!
1
0