gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво помага чаят от смрадлика

За какво помага чаят от смрадлика

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Смрадлика
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Билките са най-великият дар, даден ни от природата. Те се приемат лесно под формата на лечебни чайове. Правилното им прилагане носи както излекуване, така и укрепване на човешкия организъм.

Една от универсалните билки, позната на всеки, е смрадликата или тетрата. Наред с други билки като салвията и лайката тя е една от най-предпочитаните билки, имащи ясно изразено адстрингентно, противовъзпалително и кръвоспиращо действие. В листата на смрадликата се съдържат дъбилни вещества, като галотанини, галова киселина, флавонолови гликозиди и етерично масло.

Под формата на чай за вътрешно приложение смрадликата се приема само под строг лекарски контрол. За целта една-две супени лъжици дребно нарязани листа се заливат с 1 л. кипяща вода. Варят се около 5 минути и се оставят за около час да киснат.

Отварата от смрадлика се прилага предимно външно - бани, промивки, гаргара, лапи и др. Тя е широко използвана при хемороиди, бяло течение, трудно зарастващи рани (но не като компрес, защото раната се задушава), афти на устата, стоматити, кожни заболявания, лишеи, гнойни и младежки пъпки, циреи, възпаление на венците.

С нея се лекуват още окапване на косата, обилно потене на краката, колит, диария, дезинтерия. Извлекът от смрадлика намира приложение и като помощно средство при лечение на различни заболявания на пикочо-половата система.

Чай от смрадлика

За направата на компреси и бани 50 г листа от смрадлика се заливат с 2 л кипяща вода и се варят 20 минути. Отварата се оставя за около час, след което се прецежда през марля. Компресите и баните се правят 1-2 пъти дневно.

За промивки при вагинални проблеми, жабурене и гаргари се приготвя по същия начин, като чая. Прецежда се през марля. Процедурите се правят 1-2 пъти дневно.

Приготвената отвара и чай от смрадлика имат кратък срок на годност – около 12 часа, и то само при условие, че се съхранява в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest