gotvach.bg»Статии»Любопитно»Непознатите житни растения: Теф

Непознатите житни растения: Теф

Теф
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

Растителното разнообразие на планетата ни е уникално. Това важи с пълна сила за житните растения и техните хиляди разновидности. Една от непознатите житни култури за нашите географски ширини е теф. Това е нормално, тъй като културата не се отглежда в световен мащаб. Теф е представител на африканските култури и е основна зърнена култура в Еритрея и Етиопия.

Само допреди няколко столетия тази култура се смятала единствено като храна за добитък. В един момент обаче хора са си дали сметка, че тя всъщност се усвоява лесно и не причинява алергични реакции. Това я прави храна, подходяща за хора със здравословни проблеми.

Най-много културата теф се доближава до просото. Семената му обаче са с по-малки размери и се готвят много по-бързо. Притежават лек кисел привкус.

Житното растение е стара африканска зърнена култура, която в миналото често се е консумирала ферментирала. Благоприятна за отглеждане, тя дори се развива в диви и неблагоприятни условия, които са непоносими за другите житни растения. В природата обаче продукцията не е много висока.

В Южна Африка, Еритрея, Етиопия, Австралия и Индия теф е сред най-популярните за отглеждане житни култури. То изисква минимални усилия, издържа на засушаване и дори не изисква плевене, тъй като само задушава натрапниците.

Ястие с теф

Както всяка друга зърнена култура, и теф радва с богато съдържание на витамини и минерали. В него се откриват цинк, бор, мед, барий, желязо, фибри, калций и протеини.

Освен това в състава му влизат всичките осем незаменими за човека аминокиселини. То е и сред културите без съдържание на глутен. Именно подобни култури са алтернатива на пшеницата с глутеново съдържание.

У нас дребните зрънца на теф могат да се открият под формата на брашно. Това биобрашно засега може да се открие само в биомагазините. С нарастване на популярността му обаче то постепенно се превръща в модерен кулинарен продукт за всички привърженици на здравословното хранене.

Един от недостатъците на теф е фактът, че той е висококалоричен. В една малка чашка семена се съдържат 286 калории. Поради това се препоръчва консумацията му с други здравословни продукти - мюсли или смесено брашно за диетични изделия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати