gotvach.bg»Статии»Любопитно»Плодовата бира е създадена преди 9000 години

Плодовата бира е създадена преди 9000 години

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Плодова бира
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.
Виж ››

В последно време плодовата бира се превърна в истински хит. Алкохолната напитка с аромат на различни плодове е любимо питие на много мъже и жени през горещите летни дни. Ако обаче си мислите, че тази бира е започнала да се произвежда скоро, много се лъжете.

Тази напитка е позната от близо девет хиляди години. Тогава най-заможните пещерни хора консумирали плодов алкохол с борова смола.

И ако днес си пийваме алкохол при всеки удобен случай, то преди хиляди години той се е възприемал за свещено питие и се е употребявал само по време на важни церемонии. Благодарение на намерени скелети и фосили става ясно, че по онова време пещерният хайлайф е употребявал както плодово вино и бира, така и халюциногени.

Открити са и макрофосилни останки на субстанци със стимулиращо действие. Освен това за някои изображения в гробниците се предполага, че са направени след употреба на упойващи вещества.

Проучванията на д-р Елиса Гера-Досе от университета на Валядолид също свидетелстват за употребата на наркотици и алкохолни напитки в Евразия през праисторически времена.

Тя е изследвала остатъци от ферментирали алкохолни напитки, микрофосили на психоактивни растения и химически съединения по скелети, преди да достигне до изненадващото заключение.

Радлер

Изследванията показват, че нашите предци са приготвяли плодови вина и бира от пшеница, ечемик и медовина. Също така са произвеждали алкохолни напитки и от млечни продукти. Учените смятат, че алкохолът е открит за първи път в Китай преди девет хиляди години.

Две хилядолетия след това хората, населяващи Загроските планини в Северозападен Иран, започнали да пият вино с борова смола. В Югоизточна Армения пък е намерена професионална винарна, създадена преди шест хиляди години.

Изследователи са на мнение, че в началото виното се е приготвяло само за погребални ритуали, тъй като са открити следи от алкохол по някой керамичните парчета в погребални сектори.

В немалко гробници има остатъци от наркотици и алкохолни напитки. Но според мен древните са употребявали тези субстанции, защото са считали, че така по-лесно ще контактуват с духове, обяснява д-р Гера Досе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest