Плодовата бира е не само вкусна и приятна разхладителна напитка, но също така е и добър компонент за различни видове ястия и десерти.
С плодова бира може да се направят вкусни бисквити.
Необходими продукти: 200 грама масло, 2 чаши брашно, 100 милилитра плодова бира, 2 щипки едра сол или 2 щипки кристална захар.
Начин на приготвяне: В брашното се добавя настърганото на едро ренде замразено масло. Всичко се смесва до трохи, добавят се 100 милилитра плодова бира и се замесва тесто.
Разточва се, поръсва се с едра сол или кристална захар, изрязват се форми по желание и се пече на 180 градуса до порозовяване.
Интересен и вкусен десерт е сладката супа с бира.
Необходими продукти: 2 филии хляб, 2 чаши плодова бира, 2 яйца, 2 чаши прясно мляко, 2 супени лъжици захар.
Начин на приготвяне:
Млякото се кипва и в него се добавя смес от бирата, яйцата и захарта. Щом кипне, се сваля от огъня и се поднася охладена, с кротони, направени от нарязаните на кубчета и запечени на фурна филийки.
Палачинките стават много вкусни с плодова бира.
Необходими продукти: 350 грама брашно, 2 яйца, 1 супена лъжица течна сметана, 3 чаши плодова бира, щипка сол.
Начин на приготвяне: Брашното се смесва с жълтъците, добавя се 1 чаша от бирата, солта и сметаната. Разбива се добре с миксер, добавя се останалата бира и разбитите на сняг яйца. Палачинките се пържат на нагорещен тиган със съвсем малко мазнина.
С плодова бира може да се направи вкусен шоколадов десертен сос.
Необходими продукти: 50 грама натурален шоколад, 50 грама млечен шоколад, 4 жълтъка, половин чаша захар, 2 супени лъжици брашно, 2 чаени чаши прясно мляко, 1 чаша плодова бира, половин чаша течна сметана, 1 ванилия.
Начин на приготвяне: Замразеният шоколад се настъргва на дребното ренде. Жълтъците се разбиват със захарта до бяло. Брашното се запържва до кремав цвят на сух тиган и се добавя към жълтъците, като изстине. Добавя се шоколадът.
Млякото, бирата и сметана се смесват и се нагряват на бавен огън до 60 градуса.
Млечната смес се влива в шоколадовата на тънка струя при непрекъснато разбъркване. Добавя се ванилията и сосът се затопля на най-ниската степен на котлона до сгъстяване. Сервира се студен.
Ягодовият мус придобива изненадващо приятен вкус с плодова бира.
Необходими продукти: 200 грама ягоди, 150 грама захар, 30 грама желатин, 10 грама лимонена киселина. За сиропа: 50 грама ягоди, 150 милилитра плодова бира, 100 грама захар.
Начин на приготвяне: Ягодите се претриват през сито и се оставят в хладилника. Това, което е останало в ситото, се залива с малко гореща вода и се вари 5 минути, след което се отцежда. В тази отвара се добавя захарта, предварително набъбналия в студена вода желатин и всичко се загрява до кипване, след което се сваля от котлона.
Тази отвара се съединява с претритите ягоди от хладилника, охлажда се до 40 градуса и се разбива до образуване на гъста еднородна маса, която увеличава обема си два пъти. Разлива се във формички и се оставя в хладилника да се стегне.
Сервира се обърнат в чиния, залят със сироп. Сиропът се прави от намачкани ягоди, които се заливат със затоплената бира, варят се 4 минути, добавя се захарта и всичко се кипва още 2 минути.
Коментари