Много от нас често променят вкусовите си предпочитания и лесно им омръзва да ядат едни и същи храни, отново и отново. С наличието на толкова много прекрасни и ароматни съставки, със сигурност можем да добавим разнообразие в ежедневните си ястия и да ги направим доста по-разнообразни.
Вижте как да добавите умами ароматни хранителни продукти в менюто си, които ще направят Вашата храна забавна и интересна!
Още от детството са ни познати четири различни вкуса - сладко, солено, горчиво и кисело. Но това е докато не е открит петият вкус - умами. Гладкият, фин и приятен вкус умами е известен с това, че увеличава вкуса на хранителните продукти, дори когато храната се приготвя с малко мазнина.
Известно е, че вкусът умами имитира богатия месен вкус и има много ползи за здравето на червата, като подобрява храносмилането. Така че, за да добавите този аромат към Вашите нискомаслени ястия, без използване на синтетично получен умами, може да помислите за добавяне на следните съставки и да направите обичайните си ястия по-интересни и апетитни.
Свежите домати лесно се намират и може да ги използвате като умами аромат в ястията, които приготвяте. Препоръчително е да използвате прясно направените доматени сосове. Червените зрели домати са богати на глутаминова киселина, която е съставката, чрез която да добавите умами вкус. Вкусът на умами се засилва, когато доматите се приготвят с лук и пресни билки.
Гъбите са естествено надарени с умами вкус и могат да се използват като заместител на говеждо и пуешко месо. От многото разновидности гъби, шийтаке и зимна припънка са сортовете, които са доста наситени с умами вкус и могат да се добавят към кюфтета или сосове за месо.
Гъбите също така добавят прекрасен умами аромат на яйчни продукти, салати, паста, заедно с осигуряването на здравословна доза от витамини и минерали.
Риби като треска, риба тон, скариди, скумрия, миди, стриди и т.н., могат да се похвалят с прекрасен умами вкус и могат да бъдат добавени или да се използват като заместители в в различни ястия.
Нори - това изсушено морско водорасло е с много наситен умами вкус, може да бъде добавяно смело към различни хранителни продукти, приготвени по Вашите предпочитания.
Сладките картофи са друг често използван хранителен продукт, който може да украси ястието с прекрасен умами вкус, като в допълнение бързо засища, заради високото си съдържание на фибри.
Сладките картофи могат да се използват в много ястия, като супи и салати, като им добавят интересна текстура.
Коментари