gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Най-много кисело мляко и картофи ядат в Смолян

Най-много кисело мляко и картофи ядат в Смолян

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121294
Кисело мляко
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Област Смолян застана на първо място по консумация на кисело мляко и картофи за миналата година. Един човек в областта е изял средно 60.4 килограма кисело мляко през 2013 година.

Изядените картофи от едно лице в Смолян са средно 50.1 килограма за една година.

От териториално статистическо бюро заявяват, че спрямо средното количество на изядено кисело мляко за страната, в района то се е увеличило с 114.9%, като по-високи са и стойностите при картофите – 88.6%.

Сравнението на тазгодишните резултати с тези от предходни години категорично показва, че в Смолянска област се е повишила консумацията на хляб и тестени изделия.

Картофи

През изминалата година всеки човек от областта е изял по средно 105.2 килограма хляб.

В страната за последната година е нараснало и потреблението на захар, яйца, плодове, зеленчукови консерви. От друга страна по-ниска е консумацията на месо, сирене, риба и рибни продукти, зеленчуци, алкохолни и безалкохолни напитки.

През 2012 година закупеният алкохол се е равнявал на 17.8 литра, а през 2013 количеството е паднало до 16.8 литра на лице от едно домакинство.

Освен за промяната в предпочитанията на българите от Agra Europe съобщават, че тази есен ще стартира нова система за калкулиране на митата на внасяните домати, чиято цел е да бъде по-обективна, прозрачна и честна.

Програмата за калкулиране е част от кампания на Европейския съюз за промяна на правилата при внос и износ на зеленчуци, която трябва да започне от 1 октомври.

Домати

Промените, които ще се въведат в правилата за управление на пазарите, ще отговорят на притесненията на някои производители на плодове и зеленчуци в ЕС и ще направят събирането на данъци от вносителите по-прозрачни и обективни.

От Еврокомисията отбелязват, че входните цени на плодовете и зеленчуците ще бъдат съобразени с митническите правила.

Това ще означава, че от 1 октомври досегашната система за стандартна стойност на вноса на домати ще бъде обновена и съгласувана с новите реформи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати