gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Българската бира е сред 10-те най-евтини в света

Българската бира е сред 10-те най-евтини в света

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121293
Бира
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
30.96 лв.
Виж ››

Българите са сред нациите, които пият най-евтина бира в света, показа мащабно проучване на FinancesOnline. Изследването сочи, че най-много пари за пенливата течност дават в Иран.

Бирата в България се нарежда на 10-то място заради ниската си цена, като е изчислено, че за 0.5 литра от пенливата течност у нас се дават само 0.78 долара.

Най-евтината бира в света пият украинците, които плащат само 59 цента за половин литър бира. По-евтина бира от нашенците пият и във Виетнам, Камбоджа, Саудитска Арабия, Чехия, Китай, Панама, Макао и Сърбия, които довършват челната десетка.

Ценовата разлика между бирата, продавана у нас и тази в съседна Сърбия, е само 1 цент.

Българска бира

Резултатите от изследването сочат още, че най-скъпата бира се продава в Иран, където 0.5-литрова бутилка струва 8 долара.

Голяма част от населението на Иран са мюсюлмани, а свещената книга на тази вяра – Коранът, забранява употребата на алкохол, заради което е логична и високата цена на бирата.

Останалите места в класацията по най-скъпа бира също се допълват от мюсюлмански страни – Кувейт, Обединените арабски емирства, Папуа Нова Гвинея и Сингапур.

От данните става ясно, че най-големите любители на бирата са чехите, като в страната всеки един човек е изпил средно 419 бири за една година. Сред тях се нареждат германците и австралийците, които за една година изпиват средно между 209 и 305 бири.

Пиво

Въпреки че България е сред страните, където бирата е най-евтина, българите попадат сред нациите, които дават най-малко пари за бира. Нашенецът отделя средно за една година по 119.81 долара за пенливата течност.

Украинците и жителите на Босна и Херцеговина се оказват дори по-пестеливи от нас, когато става дума за бира. В Украйна един човек харчи средно 72.96 долара за бира за едно година, а в Босна и Херцеговина похарчените пари са 99.86 долара.

Изследването показва, че на-продаваните марки бири са китайски. Челните места се заемат от Snow beer, Tsingtao и Yanjing.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати