gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Само прясно нарязаният чесън е полезен

Само прясно нарязаният чесън е полезен

Чесън

Учени от сърдечно-съдовия изследователски център към университета в Кънектикът, САЩ, твърдят, че чесънът е полезен за човешкия организъм, когато се консумира веднага, след като е нарязан или счукан.

Години наред учените твърдят, че най-важното в чесъна е алицинът, летливо съединение, което се образува в момента на срязване на скилидката чесън и се запазва в сока за кратко.

Учените от изследователския център обаче установили, че най-полезното не е самият алицин, а един от компонентите му – сероводородът.

Газът, който ни е познат от противната миризма на развалени яйца. Но точно той отпуска мускулите, с които са "застлани" стените на кръвоносните съдове, като по този начин предпазва от инфаркт и инсулт.

Както винаги, в експеримента участвали лабораторни плъхове. Едната група била принудена да яде сух чесън, а другата – прясно нарязан.

Скилидки Чесн

След това жестоките експериментатори хладнокръвно предизвикали сърдечен пристъп и анализирали какво става.

Тези плъхове, които получавали прясно нарязан чесън, се възстановили много бързо, а тези, които ядяли сух чесън, едва кретали.

Производителите на сух чесън и хранителни добавки, които съдържат чесън, сега се чудят какво да правят.

От друга страна е добре да защитим сърцето си с пресен чесън, но как да дъхнеш след това в лицето на шефа си?

Остава ни надеждата, че учените един ден ще измислят начин за неутрализиране на миризмата на чесън от устата, защото това е много трудно.

Всъщност ароматът идва не от самата устна кухина, а от летливите вещества, които се разтварят в кръвта и затова е толкова дълготраен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Диан
Диан
21.01.2016 11:50
Ама защо трябва да го измислят. Още преди 20 години четох, че е измислено хапче против миризмата след ядене на чесън. Хайде стига сме измисляли вече измислени неща. Проблемът е че тези неща така и не се реализират. Никой не ги купува и те не се произвеждат. И като питаш хората - никой не е чувал че са измислени. Е как тогава да ги купят? Хората знаят само чалга,вино и кебапчета. Тия три неща :)
0
0