gotvach.bg»Статии»Любопитно»Монаси измислили бялото сирене

Монаси измислили бялото сирене

Бяло сирене
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Думата "сирене" произлиза от английската "cheese", която пък идва от латинската caseus. Времето, в което хората за пръв път са се научили за произвеждат сирене, съвременните учени не могат да назоват с точност.

Предполага се, че производството на сирене е започнало още 8 хиляди години преди Христа с появата на първите домашни овце. Първоначално сиренето се е появило в Близкия изток и Централна Азия, където тюркските племена изобретили начин за съхраняване на продукти в органи от убити животни. Млякото се съхранявало в корема на животното, постепенно се превръщало в извара.

Първите археологически доказателства, свързани с производството на сирене, са били открити по време на разкопки в Египет и датират от около 2 хил. г. пр. Хр.

Сиренето, направено в Древен Египет, било много кисело и солено. Това било така заради голямото количество сол в него, необходима за съхранението му и запазването му при горещите температури и сухия климат.

Краве сирене

Сирената, произведени в Европа, не били толкова солени, тъй като европейският климат няма нищо общо с египетския. В резултат на това европейците успели да създадат много видове сирена с оригинални аромати.

Древните гърци и римляни превърнали процеса на производство на сирене в изкуство. В богатите римски домове дори имало специална кухня за производство на сирене, наречена careale. С навлизането на нови техники и нови вкусове, пушеното сирене постепенно се разпространило из Римската империя.

Класическото бяло сирене, съществуващо днес, е било измислено не от римляните, а от европейски монаси след падането на Римската империя. Днес само във Великобритания можете да намерите около 700 различни сорта сирене, Италия и Франция има около 400 сорта.

Сирене с подправки

Разнообразието на вкусове и цветове на сиренето зависи от много фактори, включително използваното за създаването на сиренето мляко, видовете бактерии, възрастта на сиренето и добавянето на оригиналните съставки за специалните аромати.

Въпреки че повечето сортове сирене са произведени от краве, овче и козе мляко, има много видове сирене от мляко от други животни. Например в Швеция се произвежда уникално сирене от лосове. Стопанството на Кристер и Ула Йохансон добива само 300 килограма сирене всяка година. Цената на сиренето от лос достига до $ 1000 за килограм.

Най-много сирене се произвеждат годишно в щатите Уисконсин и Калифорния в САЩ. Те са световни лидери в производството на сирене. Лидери в потреблението на сирене на глава от населението са Гърция и Франция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ети
ети
02.08.2013 08:21
Думата "сирене" произлиза от английската "не е позволенода я цитирам вкоментар"...гениално
0
0