gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Разрешиха добавянето на захар във виното

Разрешиха добавянето на захар във виното

Вино

Тази година производителите на вино ще имат правото да добавят захар към напитката, тъй като заради лошото време гроздето от тазгодишната реколта е регистрирало по-ниска захарност.

Новината беше съобщена от шефа Агенцията по лозата и виното Красимир Коев, който каза, че за първи път от 5 години насам производителите ще имат право да повишат естественото алкохолно съдържание на напитката.

Причината, заради която забраната за добавяне на захар към виното падна, е че тази година метеорологичните условия са довели до по-ниска захарност на гроздето.

От Агенцията по лозата и виното заявяват, че избите, които се възползват от разрешението на добавят захар във виното, ще бъдат строго контролирани, за да не превишават разрешеното количество захар.

Има апаратура, която да засече такива опити. Минаха времената, когато можеше безконтролно да се добавят по 5–10 грама на литър – заявяват от Агенцията.

Грозде

Според правилата на Брюксел е разрешено да се повиши алкохолният градус до 1.5 обемни процента.

Красимир Коев добавя, че най-голяма нужда от допълнително захар има българският Мавруд.

Прогнозата на Агенцията е, че качеството на виното от тазгодишната реколта ще е по-ниско от миналогодишното.

Русия, която е основният пазар за нашите гроздови напитки, обаче има по-стриктни изисквания по отношение на виното. Търговците там не разрешават никаква употреба на захар в напитките. Затова виното, което е с добавена захар, няма как да се изнася за Русия, коментират от бранша.

Озахаряването било честа практика в северните европейски райони, като например в Германия, където температурите са по-ниски и няма достатъчно слънчева топлина и светлина, за да узрее гроздето.

Експертите прогнозират, че виното, което ще пием тази година, ще е с по-лошо качество от миналогодишното. Условията за гроздето тази година не бяха добри. Интензивните валежи и градушки съсипаха голяма част от реколтата.

Това доведе до недостиг на грозде на пазара и допълнително озахаряване на виното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати