Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Официално разрешиха насекомите в храните в ЕС

Официално разрешиха насекомите в храните в ЕС

Официално разрешиха насекомите в храните в ЕС

Европейската комисия даде официално разрешение за използването на насекоми в храните. Според нов европейски регламент вече е разрешено добавянето на насекоми в храните.

Европейската комисия включва към тях домашните щурци, които могат да се използват в замразен вид, сушени или стрити на прах. Това се отнася също за ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец и биволския червей.

Има подадени още заявления за вписване на още осем вида насекоми като годни за храна.

Тези нововъведения са добавени под названието нова храна. Тя се смята за подходящ отговор на множеството проблеми, които съществуват в изхранването.

В кои продукти ще се влагат насекоми

Тези нови храни се предвижда да влязат в масовото производство при хляба, бисквитите, крекерите, пастата, заместителите на месото и млякото.

Те могат да намерят приложение и в производството на сосовете, супите. В заместителите на месото и млякото, картофените продукти и шоколада също може да бъдат включени новите протеинови съставки.

Защо разрешиха насекомите в храните в ЕС

Това, което предопределя използването на насекоми в храните, се дължи на някои особености на насекомите. Те лесно се отглеждат, съдържат много хранителни вещества, идентични с тези в пилешкото месо, телешкото, рибните храни и свинското месо.

Официално разрешиха насекомите в храните в ЕС

Имат неутрален вкус, което няма да променя вкусовите качества на продукта, в който влизат.

Тази хранителна диета не е непозната на човешкия вид. Около една четвърт от световното население се изхранва с насекоми от 1900 вида.

Само за Европа това ще бъде нова практика. Тя е разрешена с искането да се добавят брашнени червеи в храната.

На искането Европейският орган за безопасност на храните отговаря, че насекомите не са риск за човешкото здраве. Това проправя пътя на новите храни до пазара на хранителни продукти.

Правила за използване на насекомите в храните

Насекоми в храните в ЕС
Снимка: essento

За тях в сила са правилата на ЕС, които важат и за традиционните. Продуктите, съдържащи насекоми, трябва да бъдат разграничени с ясно изписване върху етикета.

Друго изискване е в съдържанието да бъде отбелязано наличието на нов алерген.

Тази информация е задължителна, защото с хранителни алергии имат право на подробна информация за съставките, които водят при тях до алергични пристъпи. В списъка са включени 14 алергена, които трябва да бъдат посочвани върху етикетите - като яйцата, млякото, рибата, ракообразните, а новата добавка включва насекомите.

Роля на използването на насекомите като храна

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие използването на насекоми за храна ще има все по-важна роля за справяне с проблемите с изхранването през ХХI век. Той се характеризира с нарастване на цените на животинските белтъци, с продоволствена несигурност, натиск върху околната среда, нарастване на населението и все по-голямо търсене на протеини.

Насекомите представляват едва 1 % от въглеродния отпечатък, който оставя отглеждането на добитък. Затова са идеалната хранителна алтернатива, водеща към здравословния и устойчив начин на живот, за който отдавна настояват природозащитниците.

Доколко тази нова храна ще допринесе за подобряване на здравето ни и на състоянието на околната среда, а оттам и за светлото бъдеще на човечеството, предстои да разберем. Стига инициативата да има успех.

Хранителни експерти: Хапвайте насекоми спокойно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest