Мазните храни вредят повече на мъжете
Fatty Foods are More Harmful for Men
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Мазните храни вредят повече на мъжете

Мазните храни вредят повече на мъжете

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Мазни храни
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Всички знаем колко вредна за здравето ни е мазната храна. Обикновено чипсът, пуканките, сандвичите и останалите бързи закуски се отбягват повече от дамите, тъй като не се отразяват добре на фигурата им. Оказва се обаче, че не жените трябва да се притесняват толкова от тях, а господата.

Бургерите, поничките и тостовете са далеч по-вредни за мъжкия мозък, информира Ей Би Си, позовавайки се на ново американско проучване, проведено с лабораторни гризачи.

Според учените мазните храни водят до възпаление на мозъка при мъжките гризачи, докато при женските такова явление не се наблюдава, тъй като те са предпазени от естрогена.

Изследователи от медицинския център на университета на Тексас се захванали с проучването, понеже по-стар техен опит, проведен единствено с мъжки животни, установил, че възпалението в хипоталамуса /тази част от мозъка, която влияе на енергийния баланс/ е причинено от палмитиновата киселина.

Понички

Палмитиновата киселина представлява наситена мастна киселина, съдържаща се в животинските продукти и в палмовото масло. Тя е особено характерна за мазните храни.

Специалистите искали да проверят дали и при женските екземпляри същество подобна зависимост. Какво обаче се случило? След 16 седмици хранене с мазни блюда при мъжките гризачи отново се наблюдавали признаци на възпаление в мозъка, но при женските мишки - не. Оказало се също така, че мъжките мишки по-често развивали нетърпимост към глюкоза и имали проблеми със сърдечната дейност.

Учените успели да докажат, че вид естрогенен рецептор предпазва мозъка на женските индивиди от възпаление.

Хранене

Според учените получените резултати съответстват на твърдението, че дамите преди менопауза, при които се наблюдават високи нива естроген, страдат значително по-рядко от диабет и сърдечно-съдови заболявания в сравнение с мъжете. Когато навлязат в менопауза обаче представителките на нежната половина на човечеството става по-уязвими към последиците от затлъстяването.

Господата не само трябва да избягват мазните храни, но е добре да се насочат към някои определени продукти. Домати, броколи, круши, ориз и овесени ядки са само една малка част от суперхраните за мъжете, смятат специалистите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати