Диетична напитка ще замества храната

Напитки

Може би идва времето, в което ще можем да отслабваме бързо и без много-много да се натягаме. Учени от Великобритания работят върху създаването на диетична напитка, която да залъгва организма ни, че се е нахранил и да поддържа ситостта му в продължение на 6 часа.

Разработката е на д-р Фотис Спиропулос и колегите му от Института по химично инженерство на Бирмингамския университет, информира вестник "Дейли телеграф".

Учените използват хранителна добавка, която обикновено се използва като сгъстител при производството на сладоледи и салатни сосове.

Gellan gum е подобно на скорбяла вещество, което учените превръщат в течност за пиене. Когато тя попадне в стомаха, реагира с храносмилателните сокове и разтворът се превръща в гел.

Той дава ситост на организма, потиска апетита и човек не изпитва желание да поглъща неконтролируемо количество закуски или други нездравословни храни.

Освен това не съдържа калории и след 6 часа сам се разгражда със скоростта на храната.

Заданието на учените е да добавят хранителни вещества, за да направят новата напитка здравословна и диетична. Идеята на химиците е продуктът да се използва като сутрешна напитка.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати