gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-подходящите храни преди запой

Най-подходящите храни преди запой

кисели краставички

Приемът на любимите ни алкохолни питиета ни доставя голяма наслада. Но прекалим ли с чашката, нерядко се оплакваме от главоболие, гадене и обща отпадналост. Има обаче някои храни, които биха могли да ни избавят от махмурлука и свързаните с него неразположения, стига да ги приемем преди поредния запой.

Кисели краставички

Опитните пиячи добре знаят, че киселите краставички са в състояние да прогонят махмурлука. Те също така могат да бъдат похапнати и преди прием на алкохол. Алкохолът обезводнява организма и отнема от електролитите в него. От своя страна саламурените хранителни продукти помагат да се възстанови балансът им.

Картофено пюре

Знаейки, че ви очаква шеметна нощ, не е зле предварително да вземете мерки срещу действието на алкохола. При приема на алкохолни напитки нивата на кръвната захар се повишават. Похапването на пюре от сладки картофи обаче ще балансира нивата.

Пиле

Печено пиле

Обичате печено пилешко? Не забравяйте да го включите във вечерното си меню, когато предстои да отидете на запой. Печеното пилешко е източник на сравнително малко мазнини и въглехидрати. Така то се превръща в идеалната храна, предшестваща спиртните напитки. Освен това пилешкото ще ви зареди с енергия за няколко часа.

Аспержи

Изследвания са доказали, че аспержите съдържат аминокиселини, които щадят чернодробните клетки от въздействието на алкохола.

Бадеми

Хумус

Бадемите вървят ръка за ръка с алкохолните питиета. По думите на учените обаче не е зле да се похапват и преди посягане към чашката. Според специалистите те свеждат до минимум неразположението, което можем да изпитаме след прием на алкохол.

Хумус

Хумусът е сред любимите храни на почитателите на здравословното хранене. Той е отличен източник на витамини от група В. Алкохолът пък оказва отрицателно въздействие точно на тази група витамини и поради това след по-сериозно пийване хората се чувстват отпаднали и сънливи. Похапването на хумус възстановява баланса в организма и предпазва от дискомфорт.

Зеленчуков сок

И тази вечер ви очаква диво парти? Тогава не забравяйте да си приготвите свеж сок от спанак, краставици, целина, магданоз. По желание можете да добавите и всякакви други зелении. Цялото това течно богатство ще ви предпази от предстояща дехидратация (причинена от алкохол) и ще възстанови значимите електролити.

Прясно мляко

Прясно мляко

Според специалистите прясното мляко също е един от продуктите, предотвратяващи махмурлук. Опитът показва, че приемът на млечната напитка съдейства за формирането на защитен слой в стомаха, поради който усвояването на алкохола става по-бавно.

Яйца

В яйцата се съдържа цистеин - аминокиселина, благодарение на която се разграждат част от токсините в алкохола. Освен това те ще ви осигурят енергия, за да не грохвате още след първата чашка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати