gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Рекорден бял трюфел откъсна мъж край Смолян

Рекорден бял трюфел откъсна мъж край Смолян

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121266
Бял трюфел
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Мъж от смолянското село Смилян е изровил бял трюфел, тежащ рекордните 627 грама. Рядката и изключително скъпа гъба е била намерена случайно в района на река Арда.

Откривателят Денислав Илчев разказва пред вестник Стандарт, че случайно е видял бялата грудка на гъбата, докато се разхождал недалеч от гръцката граница.

В началото мъжът не разбрал точно от кой вид е гъбата, която откъснал, но след като поверил в интернет, едва повярвал на невероятния си късмет.

Трюфелът тежи 627 грама и се съхранява във фризер, чакайки потенциални купувачи. Съпругата на Денислав – Ася, обаче сподели, че се изкушава да сготви част от гъбата, тъй като до момента не е срещала подобна.

Като мирис е много странна - нещо смесено между газ, чесън, специфично е – разказва жената от село Смилян.

Сърнела

Търговци, огледали находката, са установили, че тя наистина е бял трюфел, но това е само според първоначалните наблюдения. За да се докаже, че гъбата е наистина толкова скъпа, колкото се предполага, трябва да се направят лабораторни изследвания.

В района на Родопите се срещат и черни трюфели, чиито стойности също са доста високи. Килограмът на висококачествения черен трюфел е 90 евро. Тази година обаче реколтата е била обилна и цената е паднала до 30 евро.

С гигантска по размери гъба, откъсната през последните дни, може да се похвали и семейство от добричкото село Победа.

800-грамовата гъба сърнела е била откъсната от Владислав Александров в гора край селото.

Мъжът и негов приятел отишли в гората, за да берат кладница, която добруджанецът казва, че консервирал, защото била изключително вкусна и предпочитана като мезе за зимните вечери.

За изненада на Александров обаче той не открил кладници, а попаднала на сърнели, като едната от тях тежала цели 800 грама, а диаметърът ѝ е бил 50 сантиметра.

Същата вечер семейството на Владислав си устроили голямо пиршество, като сготвили рекордната гъба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати