Защо харесваме аромата на ванилия?

Сладкиш с ванилия

Рядко се срещат хора, които да не притварят блажено очи, когато усетят нежния аромат на ванилия. Това се дължи, според американски учени, на факта, че ваниловият дъх ни връща към детството.

Но не заради вкусните сладкиши или крем-карамел, които сме обичали. А защото в майчината кърма се съдържат вещества, които доближават аромата му до този на най-прочутата сладкарска подправка.

Крем карамел с ванилия

Родината на ванилията са Мексико, Панама и Антилските острови. Ацтеките плащали на испанците с ванилия, а те пък я занесли в Европа. Самото растение е от семейство орхидеи и дава плодове 50 години.

Всъщност прясно набраните плодове нямат никакъв мирис. Той се появява след специална обработка – плодовете се накисват в гореща вода, после се завиват с дебели кърпи и накрая се сушат на слънце.

Върху повърхността им се появяват кристали, които всъщност са известни като ванилия. Ароматът им е толкова силен, че е достатъчно няколко от тях да се сложат в буркан с пудра захар и тя започва да ухае много силно.

Ванилията е навсякъде около нас. Знаете ли, че дори обичаните от всички десерти като еклери, кексове, кремове, чийзкейкове, мъфини, браунис, реванета, курабийки и мн. др. също съдържат ванилия.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати