gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великите готвачи: Марио Батали

Великите готвачи: Марио Батали

Марио Батали
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Марио Батали е американски готвач с италиански произход и е определян от много професионалисти като цар на италианската кухня. Самият той не се ограничава само с нея, макар че знае много за италианските блюда, както и за историята и културата на този вид кухня.

Батали е роден в Сиатъл. Завършва „Испански театър“ и скоро след това започва работа при Марко Пиер Уайт. Уайт е популярен британски готвач и водещ на телевизионни предавания.

Известен е със завидните си кулинарни умения и приноса си към съвременната международна кухня, както и с факта, че е най-младият готвач, който е получавал трите звезди на Мишлен. Или казано с няколко думи – истински кулинарен гуру, от когото може да се научи много за професията.

Батали започва там като мияч на чинии и пицар и до днес си спомня забавни истории по време на неговото чиракуване. Една, която е оставила най-дълбок спомен в съзнанието му, е как е приготвил ризото, което Уайт никак не харесал. Батали защитил труда си и казал, че е сготвено перфектно – шеф Уайт се ядосал и метнал врялото ризото по Батали.

Но младият и все още неопитен кулинар Батали не оставил нещата така – изсипал тайно две шепи сол в двата основни соса на Уайт. И въпреки тази злополучна история, която погледната от дистанцията на времето звучи забавно, двамата имат чудесно приятелство и говорят с истинско уважение един за друг.

След чиракуването при шеф Уайт, Батали отива да работи и да се учи в село в Северна Италия, а после се връща в САЩ, за да отвори италиански ресторант. И така – мечтата на момчето се превръща в реалност и днес е собственик и съсобственик на някои от най-добрите ресторанти в Лос Анджелис, Ню Йорк, Сингапур и др.

Това не е единственото му занимание – той пише книги, има няколко престижни награди, освен това има и фондация, с която набира средства в помощ на деца. Водещ е на предаванията „Дъвчене“ и „Железен шеф“, а през 2008 година е на седмо място в класацията на списание „Форбс“ за „10-те най-богати готвачи в света“. Четири години по-късно е на пето място в същата класация. В личен план – готвачът е семеен и има двама сина.

Той е изключително популярен в САЩ не само с кулинарните си умения, но и с това, че постоянно организира или участва в някакви благотворителни инициативи. Това, което е най-важно в готвенето, според Батали, е храната да се приготвя с пресни продукти и по простичък начин.

Шеф-готвачът е убеден, че смесването на прекалено много вкусове не само не е проява на професионализъм, а дори е проява на лош вкус. Разковничето в кухнята и успешните ястия според него са доброто комбиниране на продуктите, фантазията и разбира се собствения вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати