Ако някога сте се чудили кой е създателят на вкусните изкушаващи торти, които красят витрините на всяка сладкарница, днес ще се запознаете с него. Той се казва Мари-Антоан Карем и е роден през далечната 1784 година във Франция.
Освен че създава сладкарското изкуство, такова, каквото го познаваме днес, той дава началото и на т.нар. Висша кухня. Израснал е в бедно семейство, което налага да търси работа още като дете. Така съдбата го отвежда в един ресторант, където се заражда и любовта му към готвенето.
Бащата на тортата започва своята кариера като обикновен чирак, но достига невиждани кулинарни върхове. Вдъхновявал се е от известния по онова време готвач Савар и по този начин създава стотици ексцентрични рецепти. Карем е първият, който започва да разделя различните храни в чинията и да ги поднася на малки, но красиви порции
Готвачът на кралете и кралят на готвачите, както са го наричали, е обръщал най-голямо внимание на вида на своите гозби. Той е изследвал най-прочутите сгради в света и после се е опитвал да ги възпроизведе в кулинарията си.
За да постигне търсената архитектура в ястията си, Мари-Антоан е използвал най-различни продукти, независимо дали си подхождат вкусово. Най-вероятно поради този факт мнозина хора твърдят, че сготвеното от великия готвач било ужасно на вкус, но това нямало значение, защото предизвиквал истински визуален фурор.
В кулинарната си кариера Мари-Антоан Карем е готвил за император Александър I, за принцеса Багратион, за барон Ротшилд, както и за редица други владетели. По време на службата си за Джордж V в Англия готвачът създава прочутата ябълкова шарлота, в чест на съпругата му, принцеса Шарлот. В периода, когато работи за император Александър I в Русия пък, се ражда и руската шарлота, разнообразена с баварски крем и бишкоти.
Освен сладките изкушения специалитет на Карем са били и супите, известни със своята сложност. Той се е развихрял в рецептите си, като е създал супа от ечемик и шафран, от пюре от охлюви, от жабешки бутчета и т.н.
Коментари