Македония спря вноса на пилешко и яйца от България

Пилешко

Македонската Агенция по храните е забранила вноса на пилешко месо и яйца от България, съобщава македонският всекидневник Вечер.

Като основна причина за забраната от Агенцията са изтъкнали факта, че у нас има регистриран случай на птичи грип.

Македонските власти са заявили, че на територията на тяхната страна до момента няма регистрирани случаи на птичи грип и продуктите, които се разпространяват в търговската мрежа, са безопасни за гражданите.

H5N1

Преди два дни у нас беше официално регистриран първият доказан случай на птичи грип. Новината беше съобщена от заместник-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров.

Става дума за къдроглав пеликан, която е открит в защитената местност Пода край град Бургас.

Според д-р Героги Митев, който е директор на областната Агенция дирекция по безопасност на храните – Бургас се касае за единичен случай на заболяване с щам от вида H5N1, а не за установено огнище.

Съгласно европейските предписания за ограничаване на възможността от зараза с птичи грип заразените животни трябва да бъдат унищожени. Превантивно се налага и забрана на продукти от засегнатите райони и установените зони на протекция.

По данни на Световната здравна организация при правилно приготвяне на хранителни продукти от пилешко месо и яйца няма възможност вирусът да се предаде на хора.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ГРАДУС
ГРАДУС
06.05.2015 12:02
Не стига че хи хранят с отпадъци от екарисажите пък на всичко отгоре ги инжектират с кво ли не
1
0