Птичето месо в България е напълно чисто. Нито един от тестовете не е регистрирал наличие на фипронил.
Българската агенция по безопасност на храните извърши лабораторно изпитване на птиче месо из цялата храна. Причината бе да се гарантира безопасността на храните, предлагани на пазара и във връзка със засиления официален контрол по отношение на разпространението на продукти, замърсени с фипронил.
Лабораторните изпитания са категорични – месото е абсолютно чисто.
Проби за анализите са взети от четирите най-големи производители на птиче месо в страната. Изследвано е месо от пилета бройлерно производство, както и от кокошки носачки. Пробите са изпратени за изпитване в акредитирана лаборатория.
Въпреки добрите новини Българската агенция по безопасност на храните продължава засиления мониторинг над яйца и яйчни продукти - както произведени у нас, така и вносните. До края на годината всички ферми и пакетиращи центрове в страната всеки месец ще дават проби за изследване.
Това ще е добре както за самоконтрола, така и за целите на официалния контрол в държавата. Следят се изкъсо и използваните препарати за дезинсекция на птиците и правилната им употреба.
Коментари