gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-скъпите френски вина

Най-скъпите френски вина

Вино

За ценителите на хубавото вино темата за най-елитните вина на света винаги е актуална. Обикновено казват, че зимата е сезонът на виното, но разбира се, има и винени сортове, които са създадени, за да бъдат консумирани през по-топлите месеци.

Независимо дали предпочитате да радвате небцето си с тази течност през зимата или лятото, няма как да отречете, че едни от най-хубавите вина в световен мащаб се раждат във френските лозя. Точно затова днес ще ви запознаем с най-скъпите сортове от френската винена листа.

Най-скъпите вина в бутилка стандартен размер от 750 милилитра са Шато Лафит, реколта 1869. На търг на аукционната къща Sotheby’s в Хонконг в края на октомври 2010 г. са продадени три бутилки, като всяка една от тях на стойност 230 000 долара.

Преди това от същата френска марка вина, но от друга реколта, водеше Шато Лафит 1787. Последната бутилка от него стана притежание на 1 декември 1985 г. на издателя Малкълм Форбс за личната му колекция срещу $156 450 в Лондон след успешен търг.

Историята на френските вина Шато Лафит е много интересна. Първите сведения за него са от 1234 г., когато един абат – Гомбо де Лафит от манастира Вертей, описва мястото, на което по-късно ще започне производството като средновековно феодално имение.

Френски вина

През вековете плодородните земи са били стопанисвани от различни наследници, докато финансови проблеми принуждават последния собственик да продаде лозята. Така, през 1968 година Шато Лафит е продадено на известната фамилия на барон Джеймс Ротшилд и оттогава виното става известно като Шато Лафит Ротшилд.

Друга френска област, която се наложила с производството на изключително скъпо вино, е Сотерн. Намираща се на 60 километра южно от град Бордо, тя е посветена на производството на най-висококачествени сладки и сочни десертни вина.

В днешно време шатото е собственост на френския гигант LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) и се менажира от Франсоа Луртон, име-икона в световната винена индустрия.

Най-впечатляващите вина Сотерн имат интензивен златист цвят - по-тъмен, отколкото повечето други десертни вина. Тъй като те отлежават в бутилката, течността се превръща в еликсир с топъл кехлибарен цвят.

Ароматите показват забележителна свежест, сложност и баланс, с цветисти и плодови нотки на ананас и пъпеш, създаващи впечатляващ букет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати