gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-скъпите френски сирена

Най-скъпите френски сирена

Френски сирена

Всеки регион на Франция има свои специфични сирена. Ако се върнем назад във времето на генерал Шарл Де Гол, Франция е разполагала с 246 различни вида сирена. Разбира се, в момента страната може да се похвали с доста по-впечатляваща бройка, като се има предвид многото нови продукти и разновидности на традиционните сирена, които ежедневно се произвеждат във френските мандри.

Днес обаче ще ви запознаем с най-известните, а и най-скъпите френски деликатеси, които могат да впечатлят и най-капризното небце.

Мюнстер

Сирене Мюнстер

Френското сирене Мюнстер често се нарича сиренето-чудовище заради ужасяващия си аромат. То идва от Елзас и се прави от сурово краве мляко, което се оставя във влажни мазета да отлежи и се мие със солена вода. Когато си купите от него - бързайте да се приберете у дома, преди някой да се е оплакал. То е все по-популярно както в страната, така и извън нея, което води и до високата му цена.

Бофор

Бофор е вид полутвърдо френско сирене от краве мляко, което се произвежда само във френския департамент Савоя. По своите качества и външен вид прилича на швейцарското сирене Грюер.

Сирене Бофор

За производството на Бофор се използва сурово краве мляко. За получаването на един килограм сирене са необходими 11 литра мляко. Цената му расте със скоростта на светлината, тъй като приготвянето му отнема наистина много време. Бофор зрее от 5 месеца до 12 месеца, понякога до 2 години. В избите се поддържа температура не по-висока от 10°С и висока влажност. Два пъти седмично питите сирене се преобръщат и натриват със солен разтвор.

Мон д’Ор

Мон д`Ор

Този сорт сирене се произвежда единствено в района на френско-швейцарската граница на височина над 800 м. Подобно на сиренето Конте, Мон д’Ор е произведено от краве мляко и притежава подобна масленост. Сиренето зрее в кръгъл съд, който задължително трябва да е изработен от смърч. В процеса на зреене дървото обогатява вкуса на млечния деликатес.

За съжаление сиренето Мон д’Ор е сезонно и се произвежда само през зимата, тъй като качеството на краве млякото през топлите месеци е доста различно. Ако обаче решите да опитате скъпия френски продукт, имайте предвид, че съществуват доста несполучливи имитации на сорта. Това, което отличава оригинала от неговите копия, е че се продава в дървени кутии, изработени отново от смърч.

Разбира се, винаги може да се насладите на по-достъпния вкус на френски сирена като Бри, Камамбер, Рокфор, Ементал.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати