Кулинарните традиции в Япония

Кулинарните традиции в Япония

Японска Кухня

Естествена и хармонична, японската кухня се смята за най-здравословната на света. Думата "гохан" – "варен ориз", на японски означава и "ядене". Оризът бил не само основна храна, но и платежна единица – така се плащала и заплатата на самураите.

В сравнение с други кухни, японската почти е лишена от подправки, основана е на ориз, соеви продукти (мисо, тофу), риби, морски дарове, водорасли и зеленчуци. Известна е с простите, превъзходно аранжирани ястия, в които нито една от съставките не засенчва естествения вкус на останалите.

Една от причините за дълголетие на японците е тяхната традиционна хармонично компонирана диета. В японската кухня е много важно правилото за сезоните, което представлява подбор на хранителните съставки така, че те да представят актуалния сезон на годината – концепция shun (сезон) – когато рибата, зеленчуците и плодовете са най-богати в хранителни стойности – около 10 дни в годината.

В Япония тестените изделия, които се консумират най-често, са три вида: пшенични "удон" – плоски или кръгли спагети, "соба" – от брашно от гречка и "рамен" – тънки спагети (“нудълс”).

Най-известният японски специалитет е суши. Изобретено било в края на 19 век от талантливия готвач Йохей, който първи започнал да предлага сурова риба. Съществуват различни видове суши.

Суши

Маки-суши представлява парче риба или зеленчук, обвито в ориз и водорасли нори. Консумира се на няколко хапки. Нигири суши в превод означава "оформено с ръце".

Майсторите правят от ориз хапки-топчета, върху които поставят риба, миди или хайвер. Сервират се винаги като чифт, защото японците не обичат числата 1 и 3. Гункан – своеобразни „чашки” с ориз и сушени водорасли, напълнени с морски дарове.

Традициите, свързани със самото хранене, са безкрайно интересни в Япония. Никога не подавайте с пръчките си храна на друг човек, защото това има връзка с будисткия ритуал за погребение. Ако искате да споделите храната, дайте на другия човек своята чиния с цялото съдържание и позволете да си избере.

Старайте се да изядете целия ориз, тъй като оставянето дори на малко количество храна в чинията се смята за много нетактично. Когато приключите с блюдото си, никога не поставяйте пръчките за храна обратно в чинията, защото и в този случай японците го свързват с погребение.

Вижте някои апетитни японски рецепти: Японска салата Намазу, Зелен фасул по японски, Японско снежно суфле, Японска пица, Спагети по японски.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати