gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да намалим кафето?

Защо да намалим кафето?

Кафе
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
8.90 лв.
Виж ››

Милиони хора започват своя ден задължително с чаша кафе или капучино. Мнозина не могат да прекарат деня без аромата на ободряващата напитка. Въпреки това кафето си остава една от спорните от медицинска гледна точка напитки. Ежедневно в полза или във вреда на кафето излизат разни изследвания, които показват неговите полезни и вредни качества.

Консумирането с мярка ще сведе до минимум възможните негативни последици. А за най-страстните почитатели, които изпитват непреодолимо влечение към кофеина, предлагаме няколко основателни причини да намалят, а в определени случаи и да откажат кафето.

По последни данни хората, които пият много кафе, започват да им се привиждат призраци и да слушат странни гласове. Резултатите от проведени във Великобритания изследвания показват, че след изпиването на 7 и повече чаши кафе халюцинациите са типична проява.

Може би сте забелязали, че любителите на кафе, не се отличават с много бели зъби. Мазнините и въглехидратите в него, както и захарта, с която повечето хора го употребяват, способстват за образуването на жълт налеп по зъбите. За щастие той е неприятен само от естетична гледна точка – не води до кариес или заболявания на венците.

Кофеин

Една от положителните страни на кафето е, че стимулира работата на нервната система. При злоупотреба обаче, както и при някои предпоставки от други характер, това стимулиране може да прерасне във възбуда, която да доведе до безсъние. Затова – ограничавайте употребата на кафе вечер – малка е вероятността да се окажете от онази минимална група хора, на които кафето действа сънотворно.

Кафето води до обезводняване, тъй като кофеинът е умерено диуретично средство. За нормализиране на водния баланс човекът трябва да изпива не по-малко от 6-8 чаши води дневно. Големите дози кофеин оказват и слабителен ефект, нарушават хармоничното съотношение на микроелементите и полезните вещества в организма.

Кофеинът влияе негативно и на така важния за жизнените функции калий. Заради всичко това, ако пиете повече кафе, специалистите препоръчват да се приемат и повече витамини.

Ако все не можете без аромата на кафе, избирайте екологично чисто и качествено кафе и го пийте в умерени количества – до 2-3 малки чашки дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати