gotvach.bg»Статии»Любопитно»Нападате хладилника, защото сте недоспали

Нападате хладилника, защото сте недоспали

Хладилник

Напоследък хората намират все по-малко време за пълноценен сън и в същото време качват килограми все повече и повече. Специалистите неведнъж са се опитвали да обяснят връзката между едното и другото. Поредно подобно изследване са направили учените от университета в Южна Австралия – доктор Карол Мaйeр и професор Тим Олдс.

За своето проучване специалистите са работили десет години. Резултатите от дългото проучване потвърждават, че липсата на сън води до много последствия за организма. Често се наблюдават проблеми с паметта, понижаване на имунитета, суицидни мисли и настроения, при децата се забелязва хиперактивност.

Качването на килограми също е част от последиците от липсата на пълноценна почивка, убедени са специалистите. Между двете състояния има зависимост, която учените сравняват с формата на английската буква U (или с формата на подкова).

По хоризонталата на буквата може да се изобрази продължителността на съня, а по вертикала – рискът от напълняване, обясняват специалистите. Ако почивката е по-кратка от осем часа, човек има голяма опасност за здравето и със сигурност ще качи килограми, обясняват специалистите.

Недостатъчното време в леглото повишава нивата на кръвната захар, показват още резултатите от изследването. Нивото на хормоните, които отговарят за усещането за ситост и гладлептин и грелин, също могат да се променят и апетитът на човек да се повиши.

Изследванията на професор Олдс и доктор Майер показват, че т.нар. епидемия с безсънието съвпада с епидемията от напълняването. При възрастните сънят през последните години е намалял с около 30 минути дневно, а при децата - с тревожните 75 минути.

Сънотворните не могат да бъдат решение на проблема, категорични са учените, защото и те имат своите последици върху организма. Учените съветват хората да не се мъчат да заспиват – ако сънят не идва, по-добре да свършат нещо друго за един час и после отново да легнат.

Проблемът може да бъде изследван, но за целта е необходим комплексен подход, допълват специалистите. Трябва да се направи разлика между хората, които спят 12 часа и не се движат изобщо, и тези, които стават рано, спортуват и се хранят здравословно.

Един от най-важните въпроси, на който науката трябва да отговори, е кое е по-полезно - спортуването или сънят, смятат двамата учени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати